Beleefhuis Actium in Assen

Nadenken over uw woontoekomst? Het kan in het Beleefhuis in Assen

1024 683 maryke

Hoe kunt u zelfstandig, veilig en comfortabel thuis blijven wonen als u ouder wordt? Het is een vraag waar zowel huiseigenaren als huurders over na moeten denken. Woningcorporatie Actium gaat het gesprek met haar huurders graag aan en helpt hen met onder meer het Beleefhuis, een seniorenmakelaar en een speciaal Langer Zelfstandig Thuis-pakket. 

“We merken dat een grote groep mensen het nadenken over hun woontoekomst voor zich uitschuift”, legt Anita Westerhoek van Actium uit. “Pas als het echt niet meer wil trekken ze aan de bel. Maar dan ben je eigenlijk al te laat, want je hebt niet zomaar een andere woning.” Westerhoek is projectmedewerker langer zelfstandig wonen bij de woningcorporatie. Ze raadt huurders die zelf de regie willen houden over hun woonsituatie dan ook aan zich vroegtijdig te laten informeren over de mogelijkheden.

Hulpmiddelen ervaren in het Beleefhuis

Eén van de manieren waarop Actium – met duizenden woningen in onder meer Midden- en Noord-Drenthe – haar huurders informeert is het Beleefhuis. In het Beleefhuis ontdekken geïnteresseerden op een laagdrempelige manier welke hulpmiddelen een woning veiliger en comfortabeler kunnen maken. Ook kunnen ze kunnen middelen uitproberen en ervaren. Van een douchestoel tot antislip-spray en van led-oriëntatieverlichting tot easysteppers op de trap. 

Actium opende het Beleefhuis een paar jaar geleden in samenwerking met verschillende andere partijen zoals de gemeente Assen, de Veiligheidsregio Drenthe en Espria. Al in het eerste half jaar bezochten ruim tweehonderd bezoekers de woning. Door de coronamaatregelen was dit de afgelopen jaren regelmatig niet mogelijk. “Toen moesten we nog wat creatiever worden”, denkt Westerhoek terug. “Als we mensen niet fysiek kunnen helpen, moeten we dat maar digitaal doen.”

Informeren en inspireren

En zo ontstond het idee voor een digitale versie van het Beleefhuis, die via deze link te bezoeken is. Geïnteresseerden kunnen een virtuele tour door de woning doen en zo alsnog de informatie over de hulpmiddelen ontvangen.

“Een mooi bijkomend voordeel is dat we nu nog meer mensen kunnen bereiken”, legt Westerhoek uit. “We kunnen nu iedereen met interesse in dit onderwerp informeren en inspireren.”

Daarnaast wordt het Beleefhuis een paar dagen per week gebruikt om respijtzorg te verlenen. Op deze manier kunnen mantelzorgers tijdelijk de zorg overdragen aan een professional. Ook is het een probeerlocatie geworden voor zorgprofessionals en studenten die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden.

Praktische informatie over Het Beleefhuis in Assen vind je hier >

Seniorenmakelaar

Actium vindt het belangrijk dat iedereen een fijn huis kan krijgen. “Als je passend woont, kun je je beter redden en woon je met meer plezier”, vertelt Westerhoek. “Daardoor neemt de zorgvraag af. Daarnaast is het ook voor de zorg fijner als een huis afgestemd is op de bewoner.” Voor huurders in Assen die willen verhuizen naar een kleinere gelijkvloerse woning heeft Actium vanaf 1 februari een seniorenmakelaar. Deze seniorenmakelaar gaat met bewoners in gesprek, denkt mee en beantwoordt vragen.

Praktische informatie over de seniorenmakelaar in Assen vind je hier >

Langer Zelfstandig Thuis-pakket

Daarnaast is er voor iedere huurder het speciale Langer Zelfstandig Thuis-pakket, waarmee kosteloos kleine aanpassingen worden uitgevoerd. Denk aan een handgreep aan de muur in een badkamer of toilet, een douchezitje, een extra trapleuning of het verwijderen van binnendrempels. Bij het assortiment hoort ook een map met verdere informatie. “Het gaat erom dat mensen na gaan denken over hun woonsituatie en eventuele aanpassingen die het makkelijker maken”, vat Westerhoek samen. “Daarvoor gaan we naar mensen toe, helpen we ze waar nodig en informeren en inspireren we ze graag.”

Geïnteresseerden kunnen bellen naar 0592-400100 of mailen naar [email protected].

Beleefhuis Assen Actium

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy