Van Beleefhuis tot seniorenmakelaar

Van Beleefhuis tot seniorenmakelaar: Zo zet Actium zich in voor oudere huurders

1024 683 maryke

Senioren wonen steeds langer zelfstandig thuis. Dat zien ze ook bij Actium. Daarom heeft de woningcorporatie een aantal diensten ontwikkeld voor haar huurders, zoals het Langer Zelfstandig Thuis-assortiment, de seniorenmakelaar en het Beleefhuis. Allemaal services die ook tijdens de workshop op het symposium op 14 april aan bod komen.

Als Programmaleider Wonen, Welzijn en Zorg bij Actium weet Mirjam Hadderingh als geen ander wat de (woon)wensen van ouderen zijn. “Ouderen willen en moeten langer zelfstandig thuis wonen. Dat komt soms ook doordat mensen pas met een hogere indicatie in aanmerking komen voor wonen in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Dat zorgt ervoor dat we meer ouderen als huurders hebben, en dat we meer vraag naar zorg zien. We proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan.”

Van Beleefhuis tot seniorenmakelaar

Dat doet Actium – met 16.000 woningen verspreid over 70 woonplaatsen – met een aantal diensten. Met het speciale Langer Zelfstandig Thuis-assortiment kunnen huurders kosteloos kleine aanpassingen laten uitvoeren. Denk daarbij aan een handgreep aan de muur in een badkamer of toilet, een douchezitje, een extra trapleuning of het verwijderen van binnendrempels.

In het Beleefhuis in Assen ontdekken huurders op een laagdrempelige manier welke hulpmiddelen een woning veiliger en comfortabeler kunnen maken én kunnen ze die middelen uitproberen en ervaren. Daarnaast is er de seniorenmakelaar die in gesprek gaat met inwoners over hun (toekomstige) woonsituatie en hen informeert over de mogelijkheden. In 2022 ging de seniorenmakelaar al met bijna 300 huurders in gesprek.

Rol van de wijk

Maar de woningcorporatie gaat verder. Zo zet Actium zich in voor meer passende woningen en wil het meer geclusterde woonvormen realiseren, zoals een aantal appartementen of woningen bij elkaar, speciaal voor senioren. Zo kan er bijvoorbeeld eenvoudiger zorg worden geboden. Ook kijkt Actium hoe ze een buurt kan betrekken. “We stimuleren graag dat onze huurders naar elkaar omkijken, dat ze harmonieus met elkaar samenwonen”, legt Hadderingh uit. “In onze wijken komt alles samen. Dat maakt de rol van de woningcorporaties zo mooi.”

Ze benadrukt dat Actium daarbij niet op de stoel gaat zitten van een zorg- of welzijnsorganisatie, maar gebruikmaakt van hun overkoepelende blik over de wijken. “Vanuit onze aanjagerspositie kijken we hoe we samenwerking kunnen stimuleren en de kracht van mensen kunnen inzetten.”

Een thuis voor iedereen

Meer dan de helft van de huurders van Actium is ouder dan 55 jaar. De vergrijzing plaatst de woningcorporatie dan ook voor bepaalde vraagstukken, bijvoorbeeld over levensloopbestendig bouwen. “Kies je ervoor om de aanpassingen die je aan een huis hebt gedaan, weer weg te halen voor een volgende bewoner of ga je bepaalde woningen labelen als seniorenwoning?”, verduidelijkt Hadderingh. “Dat zijn mooie vragen om over na te denken. Bij Actium gaan we voor een thuis voor iedereen. Dus ook voor senioren.”

Aanmelden voor het symposium

Wilt u meer weten over wat woningcorporatie Actium voor u als huurder kan betekenen? Tijdens het symposium in het provinciehuis in Assen geeft Marcel van Dijk van Actium een workshop. Voor meer informatie over het symposium en om u aan te melden klikt u op onderstaande button:

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy