Buurtspel Buurtgenoten

“Langer thuis wonen gaat óók om het opbouwen van een netwerk”

1024 683 maryke

Langer zelfstandig thuis wonen gaat om meer dan die woning. Het gaat ook om (informele) hulp in en aan huis, een sociaal netwerk en technologische hulpmiddelen. Het spel Buurtgenoten helpt buurtbewoners spelenderwijs na te denken over deze thema’s in hun buurt of dorp en zorgt zo voor mooie gesprekken, nieuwe ideeën én bewustwording.

Het bordspel Buurtgenoten helpt buurtbewoners nadenken over de uitdagingen van vandaag en morgen. Dat gaat aan de hand van situaties in de fictieve buurt Nieuwerveld. Tijdens het spelen van het spel komen op praktische wijze verschillende thema’s aan bod: van gezondheid en ouderenzorg tot vergroening, sociale contacten, openbaar vervoer en fijn wonen. Hiervoor worden concrete situaties met vragen gebruikt, die zijn afgebeeld op kaartjes.

Voorbeeld van een kaartje
De 90-jarige buurman wordt steeds vergeetachtiger. Dit kan in zijn dagelijks leven voor problemen zorgen. Zijn er manieren waarop de buurt hem kan helpen?

Omzien naar elkaar

In Buurtgenoten staat – het creëren van – een zorgzame samenleving centraal. Het spel is ontwikkeld in opdracht van de Drentse verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, al gaat het zeker niet alleen over ouderenzorg. Tijdens het spelen komen allerlei onderwerpen aan bod die kunnen leven in een wijk, buurt of dorp. Buurtgenoten is dan ook vooral een middel om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst. Over omzien naar elkaar en wat mensen samen kunnen bereiken.

Mieke Sol (75) uit Westerbork heeft het spel inmiddels zo’n tien tot twaalf keer gespeeld. Soms met buurt- of dorpsbewoners, een andere keer met zorgprofessionals. Samen met een paar andere senioren uit Midden-Drenthe was ze daarnaast vanuit de Drentse Alliantie betrokken bij het testen van het spel. “De toekomst van de zorg staat onder druk. Het is daarom nog belangrijker om vooruit te kijken. Het spel kan daarbij helpen”, legt ze uit.

“Het kan burgerinitiatieven en zorg verbinden en stimuleert iedereen om mee te denken over de vraag wat je met elkaar kunt bereiken.”

Voorbeeld van een kaartje
Je wilt graag eens in de twee of drie maanden checken hoe het met iedereen in de buurt gaat. Het kost veel tijd en energie om iedereen apart te spreken. Wat zou de buurt hierover kunnen afspreken met elkaar?

“Samen kijken hoe je bepaalde situaties oplost”

Sol ziet tijdens het spelen van Buurtgenoten, dat mensen graag wat willen doen voor een ander. “De vraag is vaak: hoe maak je dat mogelijk? Daarom is dat gesprek zo belangrijk. Het spel confronteert je met het feit dat de samenleving is veranderd en dat je samen moet kijken hoe je bepaalde situaties oplost.”

Wat ze het mooie aan het spel vindt, is dat er spelenderwijs ideeën ontstaan. “En van het ene idee, rol je weer in het andere”, vertelt Sol. “Het levert serieuze gesprekken op. Gesprekken over onderwerpen waar je het als buren vaak niet over hebt. Er worden vragen gesteld die anders niet gesteld zouden worden. Ik denk zeker dat het zorgt voor bewustwording, voor een ander besef. Langer zelfstandig thuis wonen gaat om meer dan alleen die woning. Het gaat ook om het opbouwen van een netwerk. Buurtgenoten biedt daarvoor een opening.”

Voorbeeld van een kaartje
In Nieuwerveld wordt men gemiddeld steeds een dagje ouder. Veel jonge mensen en familieleden vertrekken. Helaas is het aanbod voor thuiszorg of in verzorgingstehuizen niet genoeg voor de toekomstige ouderen. Nieuwervelders zullen langer gezond en fijn thuis moeten kunnen wonen met zo min mogelijk professionele hulp uit de zorg. Nieuwervelders staan er alleen om bekend dat ze niet graag hulp vragen aan directe buren. Hoe kunnen buurtgenoten ervoor zorgen dat ouderen langer fijn en gezond thuis kunnen wonen?

Buurtgenoten spelen?

Buurtgenoten is ontwikkeld in opdracht van de Drentse verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Op verschillende plekken in de provincie wordt het spel dan ook al gespeeld. Regelmatig wordt Buurtgenoten ingezet door welzijnswerkers, zorgprofessionals of bijvoorbeeld buurt- en dorpsverenigingen. Het spel is te leen via verschillende zorgorganisaties of via de Denktank 60+ Noord ([email protected]).

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy