6 tips om uw woning dementievriendelijker te maken

1024 683 admin

De ooit zo vertrouwde thuisomgeving kan voor mensen met dementie opeens onveilig en beangstigend gaan aanvoelen. Met relatief kleine ingrepen en aanpassingen zorgt u voor een dementievriendelijker thuis.

Steeds meer mensen met dementie

Steeds meer mensen krijgen met vergeetachtigheid of (beginnende) dementie te maken. Eén op de vijf Nederlanders krijgt de diagnose dementie. En als de diagnose dementie is gesteld blijven we ook steeds langer thuis wonen. Vaak vraagt dat om aanpassingen in de thuissituatie. Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt namelijk dat één op de drie mantelzorgers van iemand met dementie zich dagelijks bezighoudt met de veiligheid in huis. Driekwart van de mantelzorgers geeft aan dat zich onveilige situaties hebben voorgedaan in huis. Door bijvoorbeeld vallen, verkeerde inname van medicijnen of brandgevaarlijke situaties. Waar kunt u in huis rekening mee houden als er sprake is van vergeetachtigheid of (beginnende) dementie.

Zorg voor contrastkleuren op het toilet

Contrastkleuren zijn erg belangrijk voor mensen met dementie. Heeft u in uw woning een witte toiletpot met een witte toiletbril, dan is verschil tussen pot en bril moeilijk zichtbaar. Met een zwarte toiletbril op een witte pot is er meer contrast en helpt u iemand met dementie om het toilet te herkennen en onderscheiden. Ook witte lichtknoppen op een lichte muur hebben vaak weinig contrast, waardoor mensen ze moeilijk kunnen vinden. U kunt hiervoor speciale lichtschakelaars aanschaffen. U kunt ook zelf een randje contrasterende tape aanbrengen. De weg vinden in het eigen huis kan sowieso een hele uitdaging zijn met dementie. Zeker in woningen met veel deuren die er hetzelfde uitzien. Simpele stickers met een pictogram kunnen dan van grote hulp zijn.

Tip: Plaats pictogrammen op plekken met veel deuren

 

Maak de keuken zo brandveilig mogelijk

Nieuwe apparaten zoals een Senseo om koffie mee te zetten lijken handig. Maar mensen met dementie herkennen de nieuwste technologie niet altijd meer. Dan kan het gebeuren dat ze de waterkoker op het vuur zetten, omdat ze vroeger met een fluitketel water kookten. Dat levert vanzelfsprekend onveilige situaties op. Zorg in een dementievriendelijk huis dus altijd voor een brandveilige keuken. Een rook- of hittemelder is absoluut aan te bevelen. Maar liever nog wilt u natuurlijk voorkomen dat er iets misgaat. Er zijn veel speciale producten op de markt om de veiligheid te verhogen voor mensen met dementie. Denk hierbij aan een kookbeveiliger, deze voorkomt dat er vlam in de pan ontstaat als iemand de pan van het vuur vergeet te halen. Maar ook kleine hulpmiddelen zoals een ovendeurstopper kunnen veel leed voorkomen.

Bekijk hier meer tips voor brandveiligheid

Plaats geluidsarme apparaten in de badkamer

Het plotselinge gezoem van een luidruchtige ventilator in de badkamer kan zorgen voor een schrikreactie en angstgevoelens bij mensen met dementie. Probeer daarom zo veel mogelijk geluidsarme apparaten in uw woning te plaatsen. Om uw badkamer dementievriendelijk te maken is het ook goed om te checken of er een thermostaatkraan aanwezig is. Het water zal bij het opendraaien van de kraan niet heter worden dan de ingestelde temperatuur, zo voorkomt u verbrandingsgevaar. Is de dementie in een vergevorderd stadium, houd er dan rekening mee dat iemand met dementie ook kan schrikken van zijn of haar eigen spiegelbeeld. U kunt de spiegel op de badkamer dan verwijderen of afdekken.

Besteed aandacht aan de slaapkamer

Wist u dat de hardheid van een matras belangrijk is voor mensen met dementie? En dat wapperende gordijnen voor heel veel onrust kunnen zorgen? De slaapkamer is dus ook absoluut belangrijk om aandacht aan te besteden om te zorgen voor een dementievriendelijk thuis. Zo zijn er speciale valhekken om te voorkomen dat iemand uit bed valt. Gaat iemand ‘s nachts dwalen in het eigen huis met alle risico’s van dien, dan kunt u zelfs speciale alarmmatten en alarmmatrassen aanschaffen. Deze geven een seintje zodra iemand uit bed stapt.

Vergeet de hal van het huis niet

De hal van uw woning is misschien niet iets waar u direct aan het denkt als het om het dementievriendelijker maken gaat. Toch is de hal een plek waar u veel verbetering kunt aanbrengen voor mensen met dementie. In de hal gebeurt namelijk van alles: er hangen tassen en jassen, er is een trap naar boven, de deur naar het toilet zit er vaak en de deur naar buiten is binnen handbereik. Een bekend probleem is dat veel mensen met dementie naar buiten gaan en de weg kwijtraken. De weg terug naar huis is soms moeilijker. Eén van de tips is daarom om een aan de buitenkant zo herkenbaar mogelijke voordeur te hebben. Maar ook om eventuele bosjes en bomen die het zicht op de voordeur belemmeren te verwijderen. Is verdwalen een ernstig probleem? Dan zijn er ook speciale GPS-trackers te verkrijgen, zoals de inlegzool met GPS. Verder is de veiligheid van de trap simpel te verbeteren door een tweede trapleuning aan te brengen, dat is overigens veiliger voor iedereen.

Voorkom drukke vloerkleden in de woonkamer

De woonkamer is een plek waar we veel tijd doorbrengen en die prettig en veilig moet zijn. Voor mensen met dementie is het belangrijk om voldoende licht in huis te hebben. Net als bij de slaapkamers is het advies om erop te letten dat u geen gordijnen heeft die al te veel gaan wapperen bij een zuchtje wind. Dit kan angstgevoelens oproepen. U kunt voor zwaardere gordijnen kiezen of een loodveter aan laten brengen. Heeft u een hele drukke vloer, houd er dan rekening mee dat dit voor mensen met dementie voor heel veel onrust kan zorgen. Ze zien dingen in de vloer die er niet zijn. Ook vloerkleden kunnen dit effect hebben. Kies voor rustige, egale kleuren zonder al te drukke motieven. Kies niet voor blauw, dit lijkt op water.

Meer tips voor een dementievriendelijk thuis

Meer tips over een dementievriendelijk huis? Op de langzultuwonen.nl/dementie vindt u veel extra tips en adviezen per ruimte.

Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy