Een trap die eigenlijk net wat te donker is. Buitenruimtes die niet of nauwelijks verlicht zijn. Of ‘s nachts op de tast naar het toilet? Goede verlichting is belangrijk in alle ruimtes in en om het huis. Vooral op plekken waar u extra risico loopt op ongelukken.
Goede verlichting in de keuken
Is er in uw keuken alleen plafondverlichting in het midden van de ruimte? Dan kunnen er hinderlijke schaduwen ontstaan als u bij het aanrecht staat. In de keuken doen we veel precisiewerk, zoals hakken en snijden. Vandaar het advies om uw aanrecht en fornuis extra en schaduwvrij te verlichten, bijvoorbeeld met een spotje boven het aanrecht en het fornuis. Hangen er kastjes boven het aanrecht en is er ruimte tussen het plafond? Dan kunt u aan de bovenkant van deze kastjes TL-lampen plaatsen, die het plafond beter verlichten. U kunt ook TL-verlichting onder de keukenkastjes aanbrengen, maar zorg dan wel voor een armatuur (omkapping) die voorkomt dat het licht hinderlijk in uw ogen schijnt. Plaats de verlichting bij voorkeur iets opzij en naar voren ten opzichte van de plek waar u het meest staat.
Goed zicht op overloop en trap
Te weinig licht in de hal, op de overloop en trap komt vaak voor. Bijvoorbeeld omdat met één lamp aan het plafond alles verlicht moet worden. Dat kan gevaarlijk zijn. Licht van boven zorgt voor schaduwen. U loopt de kans om uit te glijden of te struikelen omdat u niet goed ziet waar u loopt. Bij de trap is het met name bij het afdalen belangrijk dat de traptreden goed verlicht zijn, liefst vanaf beide zijden van de trap. Dit vermindert schaduwwerking. Zorg dat u niet verblind wordt door het licht.
U kiest daarvoor een lamp waarvan u niet rechtstreeks in de lichtbron kan kijken. Verder is het van belang dat de verlichting boven en onderaan de trap aan en uit kan worden gedaan. Een schakelaar met een indicatielampje die u ‘s nachts eenvoudig kunt vinden is prettig. Ook extra, automatische verlichting kan handig zijn, ook als nachtverlichting(route). Kunt u de verlichting niet zelf aanpassen, vraag dan iemand in uw omgeving of roep de hulp van een klussendienst of elektricien in.
Bekijk een voorbeeld van trapverlichting in onderstaande video.
Lampen met bewegingssensor
Op allerlei plekken in huis kan het handig zijn als het licht vanzelf aanspringt als u in de buurt bent. Als u de trap op- en af loopt, heeft u niet altijd een hand vrij om het licht in de hal en de overloop aan te doen. Heel handig is toiletverlichting die automatisch aangaat zodra u de deur opent. U kunt hiervoor een lamp met sensor kiezen. Of u laat uw bestaande verlichting voorzien van een sensor aan de wand. Plaats een plafonddoos en daarna de draadloze bewegingssensor. U hoeft hiervoor geen draden te trekken. De bewegingssensor zal het licht automatisch aan- en uitschakelen als u bijvoorbeeld de trap op- of afloopt of het toilet verlaat.
Oriëntatieverlichting naar het toilet
Als u in de nachtelijke uren het toilet bezoekt, gaat vaak het licht niet aan. U wilt uw partner niet wekken en u kent de weg. Zo’n tocht in het duister kan gevaarlijk zijn, met zelfs kans op valpartijen. ‘t Hoeft ook niet, want er zijn er handige hulpmiddelen. Zoals een lampje onder uw bed met een sensor die op beweging reageert. Zo gauw u uw benen over de bedrand steekt, zorgt het lampje voor strijklicht over de vloer. De weg naar het toilet wordt verlicht. En uw partner merkt er niets van. U hoeft namelijk de hoofdverlichting niet aan te doen. Op de gang, in het toilet of in de slaapkamer kunt u ook voor automatische verlichting kiezen. Ideaal als nachtroute naar het toilet. Groene verlichting als routeverlichting heeft de minste invloed op het dag- en nachtritme. Bijvoorbeeld met lampjes vast verwerkt in de wanden, of ‘los’ aangebracht bijvoorbeeld met ledstrips of spots die u aan de wand kunt plakken.
Buitenlampen en inbraakpreventie
Zorg ook buitenshuis voor goede verlichting. Dit is niet alleen veilig om te voorkomen dat u struikelt omdat u obstakels niet ziet in het donker. Het voorkomt ook inbraken. Inbrekers vermijden plekken met goede verlichting. Door goede verlichting kunnen buurtbewoners inbrekers immers sneller opmerken en alarm slaan, maar ook zijn inbrekers beter te herkennen op beelden van beveiligingscamera’s. De meeste inbrekers zullen woningen die goed verlicht zijn daarom liever links laten liggen. Ook buiten zijn bewegingssensoren handig en veilig. De lampen gaan branden op het moment dat er mensen op uw terrein komen.
Regelmatig uw ogen laten controleren
Niet alleen goed licht, ook uw eigen zicht is belangrijk. Heel geleidelijk en daardoor ongemerkt kunnen onze ogen achteruitgaan. Hierdoor zien we niet alleen minder scherp, maar kunnen we ook dieptes verkeerd inschatten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen een bril of contactlenzen dragen met de verkeerde sterkte. Laat daarom bij voorkeur ieder jaar uw ogen opmeten.
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.