Lang zult u wonen levensloopbestendigheid

Wat is slim, huis verkopen of niet verkopen?

1024 683 maryke

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en ze stijgen nog steeds. Heeft u een eigen huis, dan kan het huis daardoor meer waard zijn dan de hypotheek. Dat heet overwaarde. Het is een aantrekkelijk idee om die overwaarde te verzilveren door het huis te verkopen en te verhuizen. Maar is dat ook slim?

Een huis verkopen in een periode waarin er veel vraag naar woonruimte is, is gemakkelijk. Als u uw huis te koop zet, kunt u rekenen op veel belangstelling en u kunt een goede prijs voor uw huis krijgen. Maar dan? U heeft wel een andere woning nodig, en die is niet altijd makkelijk te vinden.

Of het slim is om uw woning te verkopen, hangt sterk af van uw wensen voor een volgende woning. Wilt u verhuizen naar een kleinere woning? Wilt u gaan huren in plaats van zelf een huis bezitten? Wilt u een seniorenwoning of aangepaste woning? Of wilt u verhuizen naar een ander deel van het land? Misschien is dit wel het juiste moment om die keuze te maken.

Of het slim is om uw huis te verkopen, hangt sterk af van persoonlijke omstandigheden en wensen. Maar het is in elk geval goed om daar op tijd over na te denken. Hoe eerder u daarmee begint, hoe meer er nog mogelijk is. We hebben een paar situaties op een rij gezet die u kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Appartement of kleinere woning

Senioren die kleiner willen gaan wonen, kunnen verhuizen naar een appartement. Als u een appartement koopt, moet u naast uw hypotheeklasten, rekening houden met bijkomende kosten, zoals servicekosten voor de gemeenschappelijke ruimte en een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren. Daar staat tegenover dat een appartement meestal gelijkvloers is, soms extra voorzieningen heeft en soms zelfs zorg in de buurt. Over het algemeen levert u meters in, maar daar krijgt u gemak voor terug.

U kunt ook een kleinere woning proberen te vinden. Dat is niet eenvoudig als er weinig huizen te koop staan en er veel andere kopers zijn. Maar door de overwaarde op uw huis heeft u meer eigen geld en bent u in het voordeel in vergelijking met starters. En omdat u naar een kleiner huis gaat, zal de prijs waarschijnlijk lager of hoogstens gelijk zijn aan de prijs van de woning waarin u nu woont. Bovendien heeft u misschien wat meer mogelijkheden om het huis te verbouwen of aan te passen. Let bij een keuze voor een kleinere woning ook op voorzieningen in de buurt en of deze passen bij uw woonwensen.

Woning in een andere regio

Woont u in de Randstad en zoekt u een kleiner en goedkoper huis in een rustige regio? Houd er dan rekening mee dat die stap nu wat lastiger is dan vroeger. Door de krappe huizenmarkt en door de invloed van corona, zoeken ook veel werkenden een huis in rustigere regio’s. Daardoor is er in die regio’s nu minder aanbod en zijn de prijzen ook daar flink gestegen.

Huurwoning

U kunt ook uw huis verkopen en met de opbrengst de huur betalen. Maar het vinden van een geschikte huurwoning is niet makkelijk. Sociale huurwoningen zijn in de eerste plaats bestemd voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen. Een klein deel van deze goedkope huurwoningen mag worden toegewezen aan mensen met meer geld, maar u moet dan wel al jaren op een wachtlijst staan. Vraag uw gemeente of woningbouwvereniging dus naar de procedure en de voorwaarden en als het kan, schrijf u zo snel mogelijk in.

U kunt ook een huurwoning zoeken in de vrije sector. Op dit moment kost een huurappartement van 80 vierkante meter in de vrije sector gemiddeld bijna 1200 euro per maand (2021). Omdat de huur ieder jaar met een paar procent omhoog gaat, zullen uw woonlasten dus ieder jaar stijgen. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Stel dat u een overwaarde heeft van 300.000 euro. Op een spaarrekening geeft dat op dit moment geen rente, misschien moet u zelfs rente betalen. Het kapitaal groeit dus niet. Bij een huur van 14.000 euro per jaar kunt u daar zo’n vijftien tot twintig jaar van huren, afhankelijk van de jaarlijkse huurverhoging. Daar staat tegenover dat u géén kosten meer heeft aan onderhoud van de huurwoning.

Aangepaste woning

Seniorenwoningen komen niet of nauwelijks vrij. Heeft u een woning nodig die geschikt is voor een rolstoel, dan vindt u meer informatie in dit artikel.

Niet verkopen

Woont u nog naar uw zin, maar heeft u wel een paar wensen om langer met plezier te kunnen blijven wonen? Dan is dit misschien wel het goede moment om te gaan verbouwen. Bijvoorbeeld om uw woning drempelvrij te maken of om beneden een badkamer te maken.

Hulp nodig?

Weet u niet welke keuze u moet maken? Heeft u nog twijfels of heeft u meer informatie nodig? Om u te helpen bij het nadenken over uw woonwensen voor later, hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld. In deze test beantwoordt u vragen over uw huis, maar ook over de buurt, de voorzieningen en de mogelijkheden om hulp te krijgen. Het invullen van de test kost u 5 minuten en geeft u aan of uw huis de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen. Misschien woont u al goed of zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig. Of misschien kunt u met een kleine verbouwing uw huis voor langere tijd geschikt maken. Als het beter is om te verhuizen, geeft de uitslag van de 50Plus WoonTest dat ook aan. Verder krijgt u handige tips, waarmee u zelf direct aan de slag kunt.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Wilt u weten of uw huis geschikt is voor de toekomst? Hier leest u er meer over.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy