verduurzamen huren zelf

Huren en verduurzamen, dit kunt u zelf doen

1024 683 maryke

Wilt u als huurder uw huis verduurzamen, dan kunt u alleen kleine maatregelen zelf nemen. Grote verduurzamingsklussen moet de verhuurder regelen. We geven een overzicht van de mogelijkheden.

Ramen isoleren

Komt er veel kou van de ramen en deuren? Dan zijn er misschien kieren of naden. U kunt dat oplossen met tochtstrips of tochtband langs de ramen. U kunt ook isolerende raamfolie aanbrengen. Ook tocht bij de deur kunt u verminderen met een tochtstrip. Voor de brievenbus kunt u een speciale tochtborstel en tochtklep kopen. Het plaatsen van isolerend glas is een verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Radiatorfolie aanbrengen

Radiatoren verwarmen niet alleen de lucht in huis, maar ook de buitenmuren. Een deel van die warmte gaat verloren. Dit verlies kunt u voorkomen door radiatorfolie achter de radiatoren aan te brengen. Hiermee houdt u de warmte binnen. Het wordt dan sneller aangenaam in huis. Radiatorfolie is goedkoop en de investering heeft u snel terugverdiend.

Radiatorventilatoren gebruiken

Met radiatorventilatoren wordt de warmte van de radiator veel beter verspreid door het huis. Het voordeel daarvan is dat het huis sneller warm wordt. De thermostaat kan een graadje lager. Dat bespaart geld. U koopt ze bij de bouwmarkt of online. Ze zijn er vanaf ongeveer 40 euro (2023).

Comfortabeler wonen? Een duurzaam huis zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, het zorgt ook voor meer woongenot. Uw woning verduurzamen? Zo kunt u het financieren>>

Verwarmingsbuizen isoleren

Vanuit de cv-ketel lopen verwarmingsbuizen naar de radiatoren. Deze buizen geven onderweg onnodig veel warmte af en verspillen daardoor energie. Isoleer daarom de verwarmingsbuizen. Het is een klusje van een paar uur en kost maar een paar euro. U kunt hiervoor speciale buisisolatie kopen bij de bouwmarkt.

Thermisch gordijn gebruiken

Gordijnen voor de ramen zorgen voor extra isolatie. In de winter houden ze de warmte binnen en in de zomer houden ze de warmte buiten. Er zijn speciale thermische gordijnen te koop. Deze isoleren het beste. Let erop dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Dan kan de radiator zijn werk niet goed doen. Komt er veel tocht van uw voordeur af, hang dan ook een (thermisch) gordijn bij de voordeur.

Energielabel controleren

Voor huurders is het belangrijk dat het energielabel van hun woning klopt. Een hoog energielabel verhoogt het aantal punten dat de huurwoning krijgt en daarmee ook de huurprijs. Huurwoningen met een slecht energielabel worden door verhuurders het eerste aangepakt. Meestal klopt het energielabel, maar het kan gebeuren dat u het verkeerde energielabel heeft. Daarom is het goed om dit te controleren.

Als u een huis huurt, kunt u via MijnOverheid zien welke gegevens zijn gebruikt om het energielabel te bepalen. U kunt deze gegevens ook downloaden. Dit kan alleen voor uw eigen adres. Met deze gegevens kunt u controleren of het energielabel klopt. U kunt bijvoorbeeld gegevens controleren over de isolatie van het dak, de muren en de vloer, welk glas er in de ramen zit en hoe de woning wordt verwarmd.

Als die gegevens niet kloppen, kan het label fout zijn. Bij energielabels die zijn opgesteld na 1 januari 2021 kunnen huurders ook zien welke mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen.

Denkt u dat het energielabel lager moet zijn en zou u met dit lagere energielabel een lagere huur betalen? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen om het energielabel te controleren.

Slim combineren: duurzaam én levensloopgeschikt wonen. Gebruik het moment dan om uw woning ook meteen veiliger en comfortabeler te maken voor later >>

Dit doet de verhuurder

Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor grote energiebesparende maatregelen, zoals ingrijpende isolatiemaatregelen, het plaatsen van een warmtepomp of aanleggen van zonnepanelen. Als uw verhuurder uw woning wil verduurzamen, krijgt u een voorstel met een overzicht van de werkzaamheden en een eventuele huurverhoging. U kunt met het voorstel en de huurverhoging instemmen of niet.

Bij woningcomplexen van tien of meer woningen moet minstens zeventig procent van de huurders akkoord zijn. Het voorstel gaat dan voor alle huurders door, ook voor de huurders die niet akkoord zijn. Gaat minder dan zeventig procent van de huurders akkoord, dan komt de verhuurder meestal met een nieuw voorstel. De verhuurder kan ook naar de rechter stappen. In dat geval bepaalt de rechter of het voorstel redelijk is.

Als de verhuurder niets doet

Als uw verhuurder geen plannen heeft voor verduurzaming, kunt u de verhuurder officieel vragen om de woning beter te isoleren. Dit heet het initiatiefrecht. U moet wel bereid zijn een huurverhoging te betalen. Het beste kunt u een brief of e-mail naar de verhuurder sturen met het verzoek om een gesprek over de verbetering van de woning.

U kunt vragen om isolatieglas (HR++ of tripelglas), om isolatie van de vloer, de spouwmuren en het dak. Heeft u een cv-ketel die tenminste tien jaar oud is, dan kunt u vragen om die te vervangen door een zuinigere Hr-ketel. U kunt de maatregelen kiezen die u graag wilt en waarvoor u huurverhoging wilt betalen.

Als de verhuurder niet ingaat op uw wens om verduurzaming, kunt u opnieuw een verzoek om verduurzaming doen. Vraag dan eerst voor iedere gewenste verbetering twee offertes aan bij installatie- of isolatiebedrijven. Dat kan lastig zijn, want niet ieder bedrijf wil een offerte uitbrengen aan een huurder. Met de twee offertes kunt u de verhuurder weer verzoeken om verduurzaming. De verhuurder mag dit niet weigeren, tenzij er een heel goede reden is. Weigert de verhuurder toch, dan kunt u naar de rechter stappen.

Huurverhoging na verduurzaming

Een huurverhoging na energiebesparende maatregelen moet redelijk zijn. De Huurcommissie heeft hiervoor regels opgesteld. Voor het vervangen van enkel glas door HR++ glas bijvoorbeeld mag een verhuurder per duizend euro investeringen ongeveer vijf euro huurverhoging vragen.

Vraagt de verhuurder een veel te hoge huurverhoging voor de verduurzaming, dan kunt u toch instemmen en dan later de huurverhoging voorleggen aan de Huurcommissie. Dit moet gebeuren binnen drie maanden na het aanbrengen van de verbetering, anders staat de hogere huur vast.

Huurders bij een woningcorporatie hoeven sinds 1 januari 2023 geen huurverhoging meer te betalen als de verhuurder isolatiemaatregelen treft.

Image by freepik

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy