In de keuken kan het vaak een stuk praktischer

1024 683 admin

Gebruiksgemak is in de keuken van groot belang. Toch kan het in de meeste keukens een stuk praktischer. Als u de keuken gaat vervangen, combineer dan mooi met handig, praktisch en veilig. Met onderstaande tips heeft u nu, maar ook als u straks wat ouder bent, een keuken waar u veel plezier van heeft. 

Tip 1: Laden in plaats van keukenkastjes

Wilt u van een kastplank de achterste pan pakken? Dan zult u eerst alles uit uw keukenkast moeten halen. Dit kan knap lastig zijn. Te veel vooroverbuigen kan duizeligheid veroorzaken, ook kunt u makkelijk uw evenwicht verliezen. Daarom worden onderkasten steeds vaker uitgevoerd met lades of korven in plaats van planken. In ladekasten heeft u alles binnen handbereik. Het is daarbij handig als u de laden over de volle lengte kunnen uittrekken. Vindt u al die ladefrontjes tot een onrustig beeld leiden? Plaats dan geen ‘lage’ en ‘hoge’ lades pal naast elkaar. Een keuken met veel lades betekent niet automatisch een keuken met een oerwoud aan handgrepen. Er bestaan ook greeploze lades, sommige met een elektrisch open- en sluitsysteem.

Tip 2: Apparatuur op werkhoogte

Een goede werkhoogte voor uw vaatwasser, magnetron, koelkast en vriezer voorkomt onnodig bukken. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kunt u de apparaten direct op hoogte laten inbouwen. Een oven plaatst u het beste tussen heup- en schouderhoogte. Op deze hoogte pakt u hete schalen het gemakkelijkst beet. Zorg ook dat er in de buurt van de oven of magnetron voldoende ruimte is, waar u schalen kunt neerzetten. De koelkast direct naast het aanrecht is het meest praktisch. Zo hoeft u spullen niet over een afstand te tillen en te verplaatsen. Let daarbij wel op de draairichting van de deur; deze moet toegankelijk zijn vanaf de plek waar u de spullen pakt en neerlegt. Bij praktisch alle koelkasten kunt u de deur naar wens links of rechtsdraaiend (laten) monteren. Ook bestaan er koelkasten met een recht naar voren openende deur, zoals bij een zogenaamde apothekerskast. Ook de achterin geplaatste spullen zijn bij dit type koelkast zeer makkelijk bereikbaar door het gebruik van uittrekkorven.

Tip 3: Koken op inductie

Koken op inductie is de veiligste vorm van koken. Het magnetische veld onder de glasplaat verwarmt direct en uitsluitend het oppervlak onder de pan (deze moet wel een magnetische bodem hebben). De glasplaat wordt uitsluitend warm door de warmte die de pan afgeeft. Bij overkoken wordt er automatisch gestopt. Op de meeste inductiekookplaten zit een veilige kindervergrendeling. Dankzij de directe verwarming van de pan bij inductie, dus zonder warmteverlies, is deze vorm van koken de snelste vorm van koken. Voor mensen die minder goed kunnen zien, zijn er inductiekookplaten waarbij het weinig uitmaakt waar de pan wordt geplaatst. De pannen hoeven niet precies in of op de ringen van de kookplaat te worden gezet. Als u op gas kookt, kan een vuurvaste plank het mogelijke hoogteverschil tussen kookplaat en aanrecht ‘opvullen’. U hoeft de pannen dan niet meer te tillen, want u kunt ze gemakkelijk van de kookplaat naar het aanrecht schuiven.

Tip 4: Rook- en gasmelders

Een rook- en gasmelder is in geen enkele ruimte een overbodige luxe. In de keuken kan bij het bakken, braden en koken een brandje ontstaan, vooral als u even uit de keuken wegloopt, bijvoorbeeld omdat er wordt aangebeld. Een rook- en gasmelder slaat dan snel alarm. De rookmelder maakt met een geluid of lichtflits melding van rook. Er zijn rookmelders die werken op batterijen of op het lichtnet. Ook zijn melders verkrijgbaar die draadloos aan uw huisautomatisering zijn te koppelen. Laat uw huis u vertellen wat er in huis gebeurt. Als de rookmelder onderdeel is van uw huisautomatisering kunt u regelen dat u een bericht krijgt wanneer uw rookmelder brand detecteert. Ook uw kinderen of kleinkinderen kunnen automatisch bericht krijgen wanneer iets onverwachts in uw huis gebeurt. Bijvoorbeeld van uw rookmelder of de toegang bij de voordeur. Een prettig en veilig gevoel voor iedereen.

Tip 5: De kookbeveiliger

Beter nog is het natuurlijk om brand in de keuken te voorkomen. De keuken is dé plek in huis waar branden ontstaan door een vlam in de pan. Hiervoor zijn tegenwoordig speciale kookbeveiligers op de markt die voorkomen dat er een vlam in de pan kan ontstaan. Of u nu kookt op gas of op inductie. Zodra er rookontwikkeling ontstaat detecteert de rookmelder van de kookbeveiliger de rook en geeft een signaal waarmee het gas of de elektriciteit direct wordt uitgeschakeld. Zodat er geen vlam in de pan kan ontstaan.

Tip 6: Eenhendelmengkraan

Draaikranen zien we steeds minder in keukens en badkamers. De eenhendelmengkraan is namelijk makkelijker te bedienen dan een draaikraan, zeker als u wat minder kracht in uw handen krijgt. U kunt ook een stapje verder gaan en een keukenkraan met aanraaksensor kiezen, deze kraan opent en sluit u eenvoudig met de rug van uw hand, pols of onderarm. Hierdoor blijft de kraan altijd schoon en hygiënisch.  De hoeveelheid stromend water en de temperatuur ervan kunnen worden aangepast. Ook op de wastafel in de badkamer is een eenhendelmengkraan aan te bevelen. In de douche is het gebruik ervan juist af te raden, omdat u gemakkelijk tijdens het douchen tegen de hendel kunt duwen. Met te heet water als mogelijk gevolg. Voor douche en bad is een thermostaatkraan daarom het beste. Bij deze kraan stelt u de temperatuur vooraf in op de gewenste temperatuur.

Tip 7: Goede verlichting

Het koken van een smakelijke maaltijd voor familie of vrienden begint met een helder verlichte keuken, hoe groot of klein die ook is. Als u recepten uitprobeert en precisieklusjes doet, zoals hakken en snijden, hebt u behoefte aan een heldere basisverlichting zonder schaduwen. En na de bereiding geniet u gezellig van de heerlijke maaltijd bij gedimd licht. Naarmate u wat ouder wordt, heeft u meer licht nodig om de dingen goed te kunnen zien. Geen probleem: een extra lamp, spot of TL-verlichting doet wonderen. Hebt u in uw keuken alleen plafondverlichting in het midden van de ruimte? Dan kunnen er hinderlijke schaduwen ontstaan als u bij het aanrecht staat. Vandaar het advies om uw aanrecht en fornuis extra en schaduwvrij te verlichten, bijvoorbeeld met een spotje boven het aanrecht en het fornuis. Hangen er kastjes boven het aanrecht en is er ruimte tussen het plafond? Dan kunt u aan de bovenkant van deze kastjes TL-lampen plaatsen, die het plafond beter verlichten. U kunt ook TL-verlichting onder de keukenkastjes aanbrengen, maar zorg dan wel voor een armatuur (omkapping) die voorkomt dat het licht hinderlijk in uw ogen schijnt. Plaats de verlichting bij voorkeur iets opzij en naar voren ten opzichte van de plek waar u het meest staat.

Tip 8: Nieuwe indeling

Is een nieuwe keuken voorlopig niet aan de orde. Dan kunt u vaak ook al veel winst behalen door de keuken opnieuw in te delen. Ooit zijn de kasten in de keuken of bijkeuken ingedeeld en daarna zijn we gewend geraakt aan de vaste plek voor al onze spullen. Maar liggen en staan deze spullen wel op een logische plek? Of moet u ver reiken of veel bukken om dingen te pakken die u dagelijks gebruikt? Als dat het geval is dan kunt u deze spullen misschien verplaatsen naar een plek waar u zonder al te veel moeite bij kunt. Het kan in ieder geval geen kwaad om de indeling van uw eigen keuken waarin u zo veel tijd doorbrengt eens met een frisse blik te bekijken. Soms kan het alleen al makkelijker en praktischer met een nieuwe indeling.

Tip 9: Bekijk financiële regelingen in Drenthe

Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy