Grolloo zorgt wooncomplex

Een leven lang wonen in Grolloo: ‘We doen dit echt voor het dorp’

1024 683 maryke

Wat begon met plannen voor het opzetten van een fitness in het dorpshuis, resulteerde in Stichting Grolloo Zorgt: een initiatief gericht op een leven lang met plezier wonen in het eigen dorp. Om dat mogelijk te maken, wordt aan het einde van dit jaar gestart met de bouw van twaalf woonzorgappartementen.

Tijdens het symposium op 14 april in Assen neemt voorzitter Roelof Dilling bezoekers mee in de totstandkoming van Grolloo Zorgt en deelt hij ervaringen en kennis. Want waarom zou je op je oude dag je vertrouwde omgeving nog moeten verlaten? Kleinschalige woonzorgappartementen in een dorp kunnen voorkomen dat inwoners op latere leeftijd nog moeten verhuizen.

Sportdorp Grolloo

“Grolloo Zorgt staat voor een leven lang met plezier wonen in het dorp”, legt Dilling uit. “Daarin staan welzijn, wonen en zorg centraal.” Het fundament voor de stichting werd al in 2015 gelegd tijdens Sportdorp Grolloo, een initiatief om Grolloërs meer aan het sporten te krijgen. “We wilden een fitness opzetten in het dorpshuis en overbrengen wat sport en bewegen met je kan doen. We zagen echter ook dat we met alleen sporten niet iedereen bereikten.”

Daarom gingen de initiatiefnemers breder kijken: Waar wordt iemand blij en gelukkig van? En wat weerhoudt mensen om te gaan sporten? Tijdens een avond met dorpsgenoten kwam naoberschap te sprake. Al snel ging het gesprek over een leven lang in Grolloo wonen. “We zien veel mensen ouder worden in huizen die daar lang niet altijd geschikt voor zijn”, schetst Dilling. “Maar voor alternatieve woonvormen moeten mensen verhuizen naar andere dorpen of steden. Op afstand van alles wat ze liefhebben.”

Woonzorgcomplex met appartementen

Zo kwamen de dorpsgenoten op het idee van een woongelegenheid waar mensen ook terecht kunnen voor zorg. Naast het dorpshuis verrijst straks een woonzorgcomplex met twaalf huurappartementen. Als alles volgens planning verloopt gaat eind dit jaar de schop in de grond. “We hebben al een lijstje met geïnteresseerden”, vertelt Dilling enthousiast. “Sterker nog, we hebben nu al meer geïnteresseerden dan appartementen.”

Om het zo lang mogelijk thuis wonen mogelijk te maken, wordt zorg dicht bij de mensen geregeld. Daarvoor wordt door vijftien dorpsgenoten ook gekeken naar de introductie van handige hulpmiddelen – ook wel domotica genoemd – die de thuissituatie veiliger of gemakkelijker kunnen maken.

Maar een leven lang prettig wonen in Grolloo, levert ook vragen op het gebied van zorg en welzijn op. Daarbij kan Dorpscoördinator Siny Vink ondersteunen. Inwoners kunnen bij haar terecht met vragen over tal van onderwerpen. Vink probeert ze vervolgens zo goed mogelijk te beantwoorden. “Siny weet hoe de wereld van zorg in elkaar steekt”, legt Dilling uit. “Ook coördineert ze de inzet van vrijwilligers en zorgt ze zo voor een match tussen de hulpvrager en de persoon die komt helpen.” Het dorp met zo’n 800 inwoners, kent 170 vrijwilligers.

‘Met elkaar uitvinden’

“We werken samen met een huisarts, de welzijnsorganisatie, de gemeente en diverse andere partners”, licht Dilling toe. Uit cijfers blijkt dat we als dorp jaarlijks zo al € 25.000,- aan kosten voor huisartsenbezoek besparen. We hopen de ondersteuning gezamenlijk verder uit te kunnen breiden naar een inwonersloket waar mensen met hun vraag naartoe kunnen en concrete antwoorden of direct hulp krijgen.”

Dilling vertelt verder: “De besparing is mooi meegenomen natuurlijk, maar niet waar we het voor doen. We zijn er voor het plezier en (woon)geluk van inwoners. Het mooie van dit project vind ik dat we het met elkaar uitvinden. We zijn ergens begonnen en komen nu hier op uit. We doen dit echt samen met de inwoners en voor het dorp.”

Aanmelden

Wilt u meer weten over het initiatief in Grolloo? Kom dan naar het symposium op vrijdag 14 april in het provinciehuis in Assen. Voor meer informatie over het symposium en om u aan te melden klikt u op onderstaande button:

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy