Minder onderhoud en meer gemak in de tuin

1024 683 admin

Wieden, maaien, schoffelen, spitten en snoeien. Tuinieren vraagt behoorlijk wat kracht en inspanning. Niets mis mee, want het is een prima manier om fit en vitaal te blijven. Maar het kan vaak met meer gemak en met minder onderhoud.

Tip 1: Minder bukken bij tuinwerkzaamheden

Bij werken in de tuin kan het herhaaldelijk bukken, hurken en knielen behoorlijk zwaar zijn voor de rug en knieën. Tuingereedschap met een lange steel kan veel van dit zware werk overnemen. Denk aan een staalborstel met lange steel waarmee u het onkruid tussen de tegels kunt verwijderen. Of een tuinafvalgrijper, zodat u niet keer op keer hoeft te bukken om tuinafval op te ruimen. Ook heel handig is een kniel- en zitbankje voor extra steun bij het zitten, knielen en opstaan.

Tip 2: Ergonomische tuingereedschappen

Er zijn tegenwoordig veel zogenaamde ergonomische tuingereedschappen op de markt. Dit zijn gereedschappen die zo zijn vormgegeven dat u meer grip heeft en minder kracht hoeft te zetten. De vormgeving, vaak door een speciale kromming, zorgt voor een hefboomeffect. Als u op internet zoekt op ‘ergonomische tuingereedschappen’ komt u veel voorbeelden tegen van verschillende merken. Ook bij de meeste tuincentra vindt u talloze voorbeelden van deze ergonomische tuingereedschappen.

Tip 3: De robotmaaier

Een handig hulpje in de tuin is de robotgrasmaaier. Deze robot maait voor u het gras en laadt zichzelf vervolgens zelf weer op. De resten die de robotgrasmaaier achterlaat zijn zo klein dat deze niet opgeruimd hoeven te worden. Het enige wat u moet doen is de robotmaaier goed (laten) instellen, zodat de maaier weet waar hij z’n werk moet doen. De kosten van een robotgrasmaaier zijn afhankelijk van de grootte van het gazon dat gemaaid moet worden. De kosten liggen tussen de 500 en 3000 euro.

Op deze website worden 27 veelgestelde vragen beantwoord over de robotmaaier.

Tip 4: Goede mix verharding en beplanting

Met een goede mix tussen verharding en beplanting vraagt een tuin minder onderhoud. Kies liever geen gevoelig bodembedekkers die veel aandacht nodig hebben. En zet de planten dicht bij elkaar zodat ze een sluitend geheel vormen. Hierdoor krijgt onkruid minder kans. Dat scheelt een hoop geschoffel en gewied. Als bukken niet meer zo goed gaat, zijn verhoogde borders of plantenbakken een uitkomst.

Tip 5: Geef onkruid geen kans

Om onkruid tussen tegels en stenen te beperken kan het aanleggen van een nieuw terras of nieuwe bestrating nodig zijn. Kies dan voor grote tegels, hier kan minder onkruid tussen groeien en voeg de tegels na het leggen in met een speciale voegmortel. Een andere oplossing is bestrating in een speciale mortel laten leggen. Dit komt veel voor in Zuid-Europese landen. De stenen worden in de mortel gelegd zodat er onderlaag ontstaat die op een betonnen plaat lijkt. Door deze onderlaag kan er helemaal geen onkruid meer tussen de tegels en stenen groeien.
Bekijk ook deze video met tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin en verschillende tegelsoorten die u daarvoor kunt gebruiken:

Tip 6: Voorkom vallen en struikelen

Niet alleen gemak tijdens het tuinieren, ook de veiligheid en toegankelijkheid van de tuin zijn belangrijk. Dat begint al bij de overgang van het huis naar de tuin. Houd het liever drempelloos en vermijd op- en afstapjes. Op papier zien ze er vaak leuk uit, maar in de praktijk kunnen het nare struikelblokken zijn. Vervang losliggende stoeptegels en klinkers. Oneffen paden van bijvoorbeeld kasseien of grind kunnen niet alleen heel gevaarlijk zijn, ze zijn erg onpraktisch als iemand minder goed ter been is. Kies liever voor grote vlakke tegels en houd de paden breed, zodat de tuin ook voor een rollator toegankelijk blijft.

Tip 7: Antislip voor tegels en vlonders

In de herfst- en wintermaanden kan het in uw tuin verraderlijk glad worden. Ook voor gladde buitentegels of vlonders in de tuin kunt u antislip-coatings of tape krijgen. De coatings maken de grondoppervlakte ruw waardoor u het risico op uitglijden beperkt. Als u de buitentegels van een coatinglaag wilt voorzien is het aan te raden dit in een droge en warmere periode te doen, bij voorkeur de zomer. Om de coating of tape goed te laten hechten moeten de tegels of het hout namelijk droog en schoon zijn.

Tip 8: Schakel hulp in voor het zware werk

Een grote tuin die veel onderhoud vraagt is voor veel mensen op leeftijd de reden om te verhuizen naar een woning met een kleinere tuin of een appartement zonder tuin. Wilt u wel graag in uw huidige woning blijven, maar wordt het werken in de tuin te zwaar of te veel. Schakel hulp in van een hovenier of tuinman. Zij kunnen u adviseren hoe u uw tuin onderhoudsvriendelijker kunt maken. En eventueel ook (een deel van) het werk van u overnemen.

Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy