Hal

Ruimten

Een armleuning aan beide zijden van de trap, wel zo veilig!

In de hal is het altijd volop in beweging. Jassen, tassen, de trap, de voordeur en de deur van de WC. Allerlei zaken waaraan u aandacht kunt besteden als u uw woning dementievriendelijke wilt maken. Kijk maar rond! 

“Met het gordijn voor de deur verlaat mijn man minder vaak ongemerkt het huis’’

“De laatste tijd ging mijn man wel eens aan de wandel, terwijl hij dat eigenlijk steeds minder goed alleen kan. We hebben nu een gordijn voor de voordeur gehangen. Nu valt de voordeur minder op en gaat hij er minder zomaar alleen op uit.”

Maak het u gemakkelijk in de hal. Bijvoorbeeld met:

Praktische tips voor in uw hal

Snel en gemakkelijk de woning verlaten

Voorkom dat er in de hal en de trap losse spullen liggen, waarover u kunt struikelen en vallen. Plaats de kapstok, schoenenrek en paraplubak allemaal aan één zijde van de gang

Verlichting hal

Voldoende licht is belangrijk om goed te zien en vallen te voorkomen. Zorg voor verlichting aan liefst beide zijden van de trap, waardoor minder angstwekkende schaduwen ontstaan.

Geen portretfoto's en posters langs de trap

Hang geen grote portretfoto’s in de trapopgang. Ze geven soms het ongemakkelijke gevoel dat er iemand meekijkt en nodigen uit om te blijven staan en te gaan kijken.

Alles-uit-knop

Met een alles-uit-knop kunt u bij het verlaten van de woning alle elektrische apparaten die daarop aangesloten zijn, in één keer uitzetten. De alles-uit-knop kan ook gekoppeld worden aan het voordeurslot, zodat alles vanzelf uitgaat als de deur op slot gedraaid wordt.

Traphek

Bang voor een vallen op de trap? Een traphek kan voorkomen dat iemand onbegeleid de trap neemt. Zo’n hek moet wel zo hoog zijn, dat iemand er niet overheen kan klimmen.

Herkennen slot en sleutel

Welke sleutel past op welk slot? Bij vergeetachtigheid is het handig om de sleutel en bijbehorend slot te voorzien van eenzelfde kleur. Bijvoorbeeld door er eenzelfde kleur tape op sleutel en bijbehorende slot te plakken.

Kapstok uit het zicht

Jassen die in het zicht in de gang hangen en schoenen die in de gang staan, kunnen uitnodigen om naar buiten te gaan. Berg ze zo nodig uitzicht op.

Gordijn voor de deur

Een buitendeur nodigt uit om naar buiten te gaan. Soms leidt dat tot gevaarlijke situaties en wilt u dat voorkomen. Een gordijn voor de buitendeur ontneemt het zicht op de deur en zo de drang om aan de wandel te gaan.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy