Toilet

Ruimten

Een zwarte Wc-bril, ouderwets?

Nee hoor, een zwarte wc-bril op een witte pot is beter te zien. Ook een lichtknopje met een gekleurde rand is gemakkelijker te vinden. Meer tips voor uw kleinste kamertje vindt u hier.

“Wandbeugels maken het opstaan van het toilet een stuk gemakkelijker” 

”We wilden eerst een extra verhoogd toilet om het staan en zitten op het toilet te vergemakkelijken. Bij vasculaire dementie bleek dat geen verstandige keus. Er zou teveel druk op de vaten in het hoofd kunnen komen, omdat je op een hoog toilet harder moet persen. Nooit aan gedacht, natuurlijk. Vandaar de wandbeugels.”

Praktische tips voor in uw toilet

Wandbeugel

Kies bij (vasculaire) dementie liever niet voor een verhoogd toilet maar voor wandbeugels. De meeste mensen zitten in een slechtere houding op zo’n verhoogde wc. Hierdoor moeten zij harder persen, waardoor de druk in de vaten in hoofd toeneemt. Dit kan nadelige gevolgen hebben.

Wc-deksel

Verwijder eventueel de deksel van het toilet. Dit voorkomt gebruik van het toilet met de deksel naar beneden.

Luchtverfrissers en potpourri

Wees voorzichtig met potpourri en luchtverfrissers in de toilet: ze kunnen worden aangezien voor iets eetbaars. Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen en kleine gekleurde zeepjes.

Spiegel

Dek de spiegel af of verwijder deze, als de dementerende zichzelf niet meer herkent in het spiegelbeeld en angstig wordt.

Symbool op de deur

Heeft u of uw partner moeite om binnenshuis de weg te vinden? Een symbool, foto of speciale markering op de deur maakt de toilet herkenbaar. U kunt ook de deur open te laten staan of de deur te verwijderen. Zo blijft het toilet zichtbaar, waardoor het gemakkelijker te vinden is.

Wc-mat

Sommige mensen met dementie zien een donkere of zwarte mat als een gat, waar ze in kunnen vallen. Dit brengt angst en onrust met zich mee. Kies daarom een mat met een lichtere kleur.

Ventilator

Een geluidsarme ventilator zorgt minder gauw voor verwarring. Zit een ventilator op de lichtschakelaar aangesloten, dan kan dat een schrikreactie opleveren.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy