Traplift

Zo is een traplift veilig voor alle bewoners

1024 683 maryke

Een traplift is een fijn hulpmiddel om de trap in uw huis te kunnen blijven gebruiken. Maar voor andere bewoners kan een traplift ook een obstakel zijn. Het is belangrijk dat een traplift op de goede manier wordt geïnstalleerd, zodat iedereen de trap veilig kan gebruiken. Dit is waar u op moet letten.

Een traplift kan aan twee kanten van de trap worden geplaatst. Vaak is er een keuze tussen de rechte kant van de muur waar de treden breder zijn, en de draaiende kant, waar de treden smaller zijn. Aan de kant van de muur is montage meestal eenvoudiger en goedkoper dan aan de kant waar de trap draait. Daarom wordt een traplift vaak aan de kant van de muur geïnstalleerd. Maar dit is niet de veiligste kant, geeft het programma Meldpunt van Omroep Max aan.

Huisgenoten moeten dan lopen waar de treden het smalst zijn. Ook missen ze vaak de trapleuning, omdat die is weggehaald om de rail van de traplift te kunnen bevestigen. Daarmee verdwijnt een goede, stevige houvast. De bewoner die de traplift gebruikt, kan nu veilig naar boven en beneden. Maar voor andere gebruikers is de trap juist minder veilig geworden.

Wat zijn de bouwvoorschriften voor een veilige trap?

Bij het installeren van een traplift, is het belangrijk om te letten op de volgende punten.

  • Naast de traplift moet minimaal 50 centimeter loopruimte blijven. Dat is de minimale breedte die een vluchtroute behoort te hebben.
  • Bij het naar beneden lopen moet u uw hiel stevig op de trede kunnen zetten. Daarvoor moet de diepte van de trede op de plek waar u loopt minimaal 13 centimeter zijn.
  • Een trap hoort een stevige leuning te hebben.

Zorg ook dat u de trap goed kunt blijven gebruiken als vluchtroute. Houd de traptreden altijd vrij.

Een nieuwe traplift? Hier moet u op letten

Veel mensen krijgen een traplift van de gemeente. U kunt dan niet zelf bepalen welke traplift u krijgt en wie deze installeert. Maar u kunt bij de gemeente wel aangeven wat u belangrijk vindt. De gemeente geeft de opdracht aan de leverancier en bepaalt waar en hoe de traplift geïnstalleerd wordt. Als u zich zorgen maakt om de veiligheid, bespreek dat dan. U kunt dit ook bespreken met het bedrijf dat de installatie doet.

Een tweedehands traplift? Laat hem vakkundig installeren

Misschien kiest u ervoor om zelf een traplift te kopen. De gemiddelde prijs van een lift, inclusief montage ligt rond de 5000 euro. Een tweedehands traplift is soms duizenden euro’s goedkoper. Veel grote merken van trapliften bieden ook gebruikte liften aan. Het voordeel is dat deze bedrijven veel specialistische kennis hebben. Op websites voor tweedehands spullen bieden ook particulieren trapliften aan. Die zijn vaak nog goedkoper, maar het is hierbij moeilijker om de kwaliteit te controleren. Let bij een tweedehands traplift goed op de volgende punten.

  • Elke trap is anders, dus zorg dat u zeker weet dat de lift die u koopt goed past op uw trap.
  • Laat het installeren van de traplift over aan een gespecialiseerd bedrijf.

Is uw traplift niet op de veiligste manier geplaatst? Dit kunt u doen

Is bij u de traplift geplaatst aan de brede kant van de trap en kan dat niet (meteen) aangepast worden? Dit kunt u doen.

  • Als u zich als medegebruiker van de trap niet veilig voelt, overweeg dan om ook de traplift te gebruiken. Hoewel u de traplift zelf niet nodig heeft, en lopend waarschijnlijk sneller bent, en komt u met de lift wel veilig boven en beneden.
  • Zorg voor goede houvast op de trap. Monteer bijvoorbeeld een trapspilbeugel aan de smalle kant van de trap. Zo’n beugel wordt bevestigd aan de as van de trap en volgt de draai van de trap.
  • Zorg dat het stoeltje van de traplift op een positie staat waar u er de minste last van heeft. Klap als dat kan de voetensteun en de zitting in.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Image by rawpixel.com on Freepik

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy