Een veilig huis is een woning waarin u zo min mogelijk risico loopt om te vallen, struikelen of uit te glijden. Naarmate we ouder worden, zorgt een val vaker voor letsel. En als dat letsel er is, gaat het herstel vaak een stuk moeizamer. Vaak gebeuren valongelukken in uw eigen huis of tuin. Jaarlijks belanden 102.000 mensen van 65 jaar en ouder op de eerste hulp als gevolg van een valongeluk. De helft van al die ongelukken gebeurt in uw eigen, vertrouwde thuisomgeving. Het is dus goed om u bewust te zijn van de gevaren die er schuilen in uw eigen thuissituatie. Om de risico’s te beperken in uw eigen huis, zetten we per ruimte op een rijtje waar u op kunt letten, zodat u eenvoudig kunt inschatten of en waar u maatregelen kunt treffen.
Valpreventie in de badkamer
Gladde vloeren in een natte ruimte hebben al voor veel valpartijen gezorgd. Een antislipvloer in de badkamer is geen overbodige luxe voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Gelukkig hoeft u tegenwoordig niet meteen de complete badkamervloer te vervangen voor nieuwe antisliptegels. Uw bestaande tegels kunt u eenvoudig stroef maken met een speciale antislipspray- of coating. Deze kunt u in de meeste bouwmarkten of doe-het-zelf-winkels kopen. Hiermee maakt u badkamer binnen een dag een stuk veiliger. Doucht u nog in bad of heeft u een douchebak waar u in moet stappen? Dan kunt u het ligbad of de douchebak laten verwijderen en kiezen voor een inloopdouche. Voor dit soort maatregelen die uw woning veiliger en dus levensloopbestendiger maken kunt u in verschillende gemeenten een Blijverslening of Verzilverlening aanvragen.
Valpreventie op de trap
Gladde houten trappen komen we nog in veel woningen tegen. Heeft u ook een trap met gladde treden, dan kunt u hier eenvoudig iets aan doen. In de meeste bouwmarkten en doe-het-zelf-winkels zijn anti-slipmaterialen te koop in de vorm van strips of halfronde tegels. Vindt u deze strips of tegels niet mooi, dan kunt u kiezen voor de zogenaamde trapneus. Trapneuzen zijn profielen die u op de rand van uw traptreden kunt bevestigen. Ze verminderen het risico op uitglijden en voorkomen slijtage. In de bouwmarkt vindt u verschillende varianten van deze trapneuzen, van kunststof tot aluminium. Op de trap is het ook belangrijk dat u voldoende houvast heeft. Plaats daarom liefst aan beide kanten van de trap een leuning. Als u uw evenwicht verliest, heeft u met twee trapleuningen altijd aan één kant houvast.
Valpreventie in de hal en op de overloop
De hal en overloop zijn plekken waar u ongemerkt veel bent. En waar ook vaak de nodige obstakels staan. Denk aan paraplubakken, staande kapstokken en misschien heeft u er meubels staan. Let in de hal goed op dat u geen meubels of andere scherpe voorwerpen onder de trap hebt staan. Mocht u onverhoopt toch een keer uitglijden op de trap, dan komt u niet ten val op of tegen de meubels onderaan de trap. Besteed ook aandacht aan goede verlichting op de trap, hal en overloop. Veel val- en struikelpartijen overkomen ons omdat we onvoldoende zicht hebben in het donker. Zorg dus voor lampen die uw trappenhuis, hal en overloop goed verlichten.
Valpreventie in de keuken
In de keuken is het vooral de vraag of u alles praktisch hebt ingedeeld. Moet u bijvoorbeeld regelmatig ver reiken of zelfs op een stoel staan om iets te pakken? Bekijk dan of de indeling anders kan. Plaats de spullen die u veel gebruikt op een makkelijk bereikbare plek. In de loop der jaren kan het gewoon zijn geworden dat u halsbrekende toeren moet uithalen om iets te pakken. Kijk daarom eens met een frisse blik naar de indeling in uw keuken. Op een stoel gaan staan is sowieso geen verstandig idee. Kies dan liever een stevige keukentrap van goede kwaliteit. Informeer ook eens naar handige hulpjes in huis. Voor het openen en sluiten van bovenraampjes zijn bijvoorbeeld handige raamopeners. Door de lange steel hoeft u dan niet meer op uw tenen of op een stoel te gaan staan. En er zijn ook uitschuifbare ramenlappers, waardoor u met beide benen op de grond kunt blijven.
Valpreventie in de slaapkamer
Ziet u genoeg als u ‘s nachts uit bed gaat? Goede verlichting klinkt vanzelfsprekend, maar vergeten we vaak. Al is het maar omdat we onze partner niet willen wekken als we ‘s nachts naar het toilet moeten. Voor u het weet struikelt u nog enigszins slaperig over de sloffen waarvan u vergeten was dat ze naast het bed stonden. Als u niet direct het ‘grote’ licht wilt aandoen ‘s nachts is een ledspotje wellicht een uitkomst. Deze zijn er als zelfklevende variant en reageren automatisch op beweging. Zodra u uit bed stapt, gaat de verlichting aan en verlicht u de vloer. Met een aantal spotjes kunt u zo eenvoudig de route naar bijvoorbeeld het toilet verlichten. Ook deze spotjes kunt u vinden in bouwmarkten en doe-het-zelf-winkels.
Valpreventie in de woonkamer
Kleden in uw woonkamer ogen gezellig en warm. Zorg er wel voor dat ze goed vast liggen. Losliggende kleden kunnen gaan schuiven met alle gevaren van dien. Dit kunt u makkelijk voorkomen door een antislip ondermat onder uw kleed te plaatsen. Zo blijft het kleed op z’n plek en ontstaan er ook minder snel opstaande randjes waar u over kunt struikelen. Om te voorkomen dat u valt is het ook goed om losliggende snoeren met een clip of kabelgootje netjes weg te werken. Staat uw woning erg vol? Dan is het sowieso goed om eens te kijken of u meer ruimte kunt creëren. Houd de looproutes vrij en pas op met meubels in de buurt van uw looproute die scherpe kanten en randen hebben. Als u er meubels zijn die u gebruikt als steun of houvast, wees er dan zeker van dat de meubelstukken stevig en stabiel zijn.
Valpreventie Rondom het huis
Vergeet ook de ruimtes rondom uw huis niet. Zoals de toegang naar uw woning en de tuin. Losliggende stoeptegels of andere oneffenheden zijn een risico. Zeker als de buitenruimte ’s avonds niet of nauwelijks verlicht is. Buitenverlichting met een bewegingsmelder is niet alleen handig om de deur open te maken in het donker, het verhoogt ook direct de veiligheid. Houd in de nattere maanden van het jaar ook rekening met extra gladheid door groene aanslag op uw tegels en beperk het aantal drempels, opstapjes en afstapjes. Wilt u meer tips om uw woning te scannen op veiligheid en comfort? Lang zult u wonen heeft handige folders waarmee u per ruimte tips krijgt om uw woning veiliger en comfortabeler te maken.
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.