Gladde treden, te weinig houvast of te weinig licht op de trap? Ga er direct mee aan de slag. De meeste valongelukken gebeuren op een vaste trap. En een val van de trap heeft vaak ernstige gevolgen.
Plaats een tweede trapleuning
Een stevige trapleuning is noodzakelijk op de trap, zodat u zich goed kunt vasthouden. Beter nog is het om twee trapleuningen te monteren, aan beide zijden van de trap. Op deze manier is er altijd een leuning beschikbaar aan de kant van de vrije hand als u iets in de hand heeft. Ronde trapleuningen hebben de voorkeur, omdat u ze goed kunt vasthouden. De leuningen moeten op ongeveer 5 cm van de muur zitten, op een hoogte van 90 cm. Zorg dat de leuning gelijk met de trap begint en eindigt. Heeft u een ronddraaiende trap met een spil, dan is het mogelijk een beugel op deze spil te plaatsen. Deze zogenaamde trapspilbeugel is 100 cm lang. Eventueel plaatst u er twee boven elkaar.
Pak gladde traptreden aan
Traptreden kunnen verraderlijk glad zijn. Om uitglijders en een val van de trap te voorkomen, kunnen de treden worden voorzien van antislipmaterialen. Bijvoorbeeld rubberen antislipstrips. Deze trapstrip heeft profiel aan de loopzijde van de strip. De trapstrip steekt ongeveer 2 mm uit boven het vlak van de trede. Een antislipstrip kan in een bestaande trap worden ingefreesd. De trapstrip kan zonder bevestigingsmiddelen in de gefreesde sleuf worden gedrukt. Ook kunt u kiezen voor zogenaamde trapneuzen. Dat is eveneens een profiel van aluminium, rubber of kunststof dat op de rand van de traptreden bevestigd wordt. In de meeste bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken kunnen ze u adviseren over mogelijkheden om gladde traptreden aan te pakken. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in traprenovaties, zij kunnen ook speciale ‘overzettreden’ van stroeve materialen op uw trap monteren. Als u zoekt op ‘traprenovatie’ vindt u veel voorbeelden.
Zorg voor goede verlichting
Te weinig licht in de hal, op de overloop en trap komt vaak voor. Bijvoorbeeld omdat met één lamp aan het plafond alles verlicht moet worden. Dat kan gevaarlijk zijn. Licht van boven zorgt voor schaduwen. U loopt de kans om uit te glijden of te struikelen omdat u niet goed ziet waar u loopt. Bij de trap is het met name bij het afdalen belangrijk dat de traptreden goed verlicht zijn, liefst vanaf beide zijden van de trap. Dit vermindert schaduwwerking. Zorg dat u niet verblind wordt door het licht. U kiest daarvoor een lamp waarvan u niet rechtstreeks in de lichtbron kan kijken. Verder is het van belang dat de verlichting boven en onderaan de trap aan en uit kan worden gedaan. Een schakelaar met een indicatielampje die u ‘s nachts eenvoudig kunt vinden is prettig. Ook extra, automatische verlichting kan handig zijn, ook als nachtverlichting. Kunt u de verlichting niet zelf aanpassen, vraag dan iemand in uw omgeving of roep de hulp van een klussendienst of elektricien in.
Vloerbedekking op de trap
Wilt u de trap bekleden met vloerbedekking? Kies dan voor een dunne soepele stroeve vloerbedekking over de volledige breedte van de trap. Traplopers zijn niet aan te raden, ze kunnen los gaan zitten of opkrullen waardoor u gemakkelijk struikelt. Vermijd om die reden ook liever te dikke vloerbedekking of een ondertapijt, hiermee worden de randen van de traptreden onduidelijk waardoor u zich makkelijk verstapt. Let erop dat vloerbedekking op de trap kan slijten en bij slijtage juist erg glad kan worden.
Zet geen spullen op de trap
Leg geen spullen die op een later moment mee naar boven of beneden moeten op de trap. De kans dat u of iemand anders in huis uitglijdt over deze spullen is groot. Pas overigens ook op met scherpe en zware voorwerpen onderaan de trap. Mocht u onverhoopt uit balans raken en ten val komen, dan wilt u niet terecht komen op kastjes met scherpe randen of andere voorwerpen waar u zich aan kunt bezeren. Het obstakelvrij houden van de trap en hal is ook verstandig uit het oogpunt van brandveiligheid. Als er in uw woning ooit brand uitbreekt zult u snel (binnen 3 minuten) uw huis moeten verlaten.
Goed schoeisel en geen haast
De bel gaat en u bent boven? Net als voor kleine kinderen, geldt ook voor volwassen: ga niet met te veel haast de trap af. De kans dat u uitglijdt is dan een stuk groter. Zorg er ook voor dat u niet met gladde sokken of gladde schoenen de trap op en af gaat. Draagt u graag sokken in huis, kies dan voor speciale antislipsokken. Deze zijn op alle gladde ondergronden in huis veiliger.
Plaats tussentreden
Wordt traplopen moeilijk? Tussentreden bieden de mogelijkheid om de eigen trap te blijven gebruiken en langer zelfstandig in uw huis te kunnen blijven wonen. Door tussentreden op de treden van een trap te bevestigen halveert u de opstaphoogte. U heeft minder kracht nodig en hoeft de knieën, enkels en heupen minder te buigen. Zo kunt u gemakkelijker traplopen. De treden zijn in verschillende houtsoorten en afwerkingen beschikbaar en geschikt voor alle trapsoorten, óók wentel-, zolder- en keldertrappen. Gebruik de tussentreden in combinatie met een stevige trapleuning, liefst aan beide zijden van de trap één.
De traplift
Mocht traplopen niet meer lukken, dan zorg een traplift ervoor dat u toch veilig boven komt. Zo kunt u uw bovenverdieping blijven gebruiken en blijft u vrij om te gaan waar u wilt. Een traplift is een lift die over de trap omhoog en omlaag beweegt. Het grote voordeel van een traplift is dat u het huis niet hoeft te verbouwen en dat u niet hoeft te verhuizen naar een gelijkvloerse woning.
Er zijn verschillende soorten trapliften. De stoellift is de bekendste. Met deze lift kunt u zich zittend via een rail langs de trap verplaatsen. Verder zijn er plateau-trapliften die bedoeld zijn voor mensen in een rolstoel. Trapliften zijn er zowel voor een rechte trap als voor een trap met bocht. Voor een trap met bocht, zoals een wenteltrap, waaiervormige trap of gedraaide trap met trapportaal of tussenportaal, is een maatwerk-rail nodig. Trapliften kunnen zowel in de binnenbocht als in de buitenbocht geïnstalleerd worden. Bij plaatsing in de binnenbocht blijft er meer ruimte over voor andere traplopers. Plaatsing in de buitenbocht heeft als voordeel dat de persoon in de rijrichting van de traplift kijkt en dat de hellingshoek minder steil is.
Binnenhuislift als alternatief
Als alternatief voor een traplift kunt u denken aan een binnenhuislift. De binnenhuislift is een lift zoals u die kent in kantoren en flatgebouwen. U stapt in, drukt op de knop en stapt op de volgende verdieping weer uit. Zo’n lift kan een alternatief voor een traplift zijn. De binnenhuislift heeft als voordeel dat u bijvoorbeeld uw rollator mee naar boven kunt nemen en dus niet op de andere verdieping(en) ook een rollator moet hebben staan. Dat niet alleen, u neemt ook direct uw wasmand, andere zware zaken of uw kleinkind veilig mee naar boven of beneden. Verder blijft de trap goed bruikbaar voor andere huisgenoten. Een traplift neemt ruimte in en kan soms wel eens in de weg zitten. Het installeren van een binnenhuislift in een bestaande woning zal vaak gepaard gaan met een kleine bouwkundige aanpassing. Er moet immers een gat in uw plafond of vloer gemaakt worden waar de liftschaft wordt geplaatst. Bent u van plan een nieuwe woning te bouwen, zorg dan alvast voor een uitsparing in uw verdiepingsvloer. Een architect of liftspecialist kan met u onderzoeken of er plaats in uw woning is. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.
Tip: Maak in een nieuwe woning
alvast een uitsparing in de vloer
voor een binnenhuislift
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiële ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.