Gaat uw gezondheid achteruit en kunt u niet meer in uw huis blijven wonen? Misschien kunt u dan een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente waar u nu woont. Dat kan als u een huurhuis heeft, maar ook als u een eigen huis bezit.
Veel mensen blijven graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis wonen. Maar er kan een moment komen dat dit niet meer gaat, bijvoorbeeld als u binnen een rolstoel of rollator nodig heeft en uw huis daarvoor niet geschikt is. Als het niet mogelijk is om uw woning aan te passen, is verhuizen naar een aangepaste woning een oplossing. Soms kunt u daarvoor een verhuiskostenvergoeding krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
Oplossingen zoeken
De eerste stap is een gesprek met uw gemeente. De afspraak daarvoor maakt u via het Wmo-loket. Samen kijkt u naar de mogelijkheden die er zijn om uw woning misschien toch aan te passen. Als het om kleine aanpassingen gaat, zoals het ophangen van beugels of het monteren van een drempelhulp, kunt u dit misschien zelf regelen met hulp van familie of kennissen. Grotere aanpassingen zoals een traplift en soms ook een slaapkamer of badkamer beneden, kunnen vergoed worden door de Wmo. Houd er rekening mee dat de gemeente zoekt naar de goedkoopste oplossing. Een verhuizing kan dan bijvoorbeeld voordeliger zijn dan een kostbare verbouwing. De gemeente kan ook een urgentieverklaring regelen voor een geschikte huurwoning, zodat u hoger op de wachtlijst komt.
Tegemoetkoming in de verhuiskosten
Als verhuizen de enige mogelijkheid is, kan de gemeente u een verhuiskostenvergoeding geven. Dit geldt voor huurders en voor huiseigenaren. De gemeente stelt het bedrag vast. Het verschilt per gemeente welke bedragen beschikbaar zijn. De gemeente Amsterdam bijvoorbeeld noemt een bedrag van ruim 2500 euro. Het geld kunt u gebruiken om de verhuizing te betalen of om de nieuwe woning in te richten. Bent u duurder uit, dan betaalt u zelf bij. Bent u goedkoper uit, dan mag u de rest van het bedrag houden.
Let op de voorwaarden
Voor een verhuiskostenvergoeding uit de Wmo gelden allerlei voorwaarden. Zo moet er een medische noodzaak zijn. Gewone ouderdomsgebreken vallen daar niet onder. Ook moet duidelijk zijn dat de beperkingen langdurig zijn, dus niet alleen voor een periode na bijvoorbeeld een ongeluk of operatie. Het is belangrijk dat u de vergoeding aanvraagt voordat u de huur opzegt of uw woning verkoopt. Een verhuiskostenvergoeding krijgt u alleen als u naar een zelfstandige woning verhuist en niet als u naar een verpleeghuis of andere instelling gaat. Vraag bij uw gemeente of er nog andere voorwaarden gelden.
Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.