Waar wilt u oud worden? In uw eigen woning of liever in een kleinere of meer aangepaste woning? Het is een vraag waar we allemaal mee te maken krijgen, maar anders mee omgaan. Zo koos Mieke Sol (73) om te verhuizen naar een woning met minder onderhoud en blijft Giny Achterop (72) liever waar ze nu woont.
Wat uw omstandigheden ook zijn en waar uw voorkeur ook naar uitgaat: het is altijd verstandig om alvast na te denken over uw (toekomstige) woonsituatie. Woont u in een fijne buurt en wilt u daar blijven? Dan zijn op termijn waarschijnlijk aanpassingen aan uw woning nodig om nog veilig en comfortabel te kunnen blijven wonen. Maar misschien wilt u ook wel kleiner of bijvoorbeeld centraler wonen. Ook Mieke Sol uit Westerbork en Giny Achterop uit Bovensmilde liepen tegen het dilemma aan. Allebei maakten ze een andere keuze. Hun beweegredenen en ervaringen delen ze graag.
Verhuizen: ‘Het werd gewoon te groot’
Waar Mieke tot drie jaar geleden nog met haar man in een grote woonboerderij in Beilen woonde, wonen ze inmiddels in Westerbork.
“We hadden een woonboerderij met wel tien kamers en ontzettend veel grond. We hadden het wel drempelvrij gemaakt en geschikt voor een rolstoel, maar het werd gewoon te groot om te onderhouden. Ook woonden we op honderden meters van de buren. Lastig als we om hulp zouden moeten vragen.”
In Westerbork vonden ze een kleinere woning. Het echtpaar is blij dat ze de stap hebben genomen. “We woonden zo mooi, hadden nooit gedacht daar weg te gaan. We verlangen nog regelmatig terug naar het platteland, maar het is een goed en wijs besluit geweest. Hier kunnen we nog heel lang blijven wonen.”
“Dit huis is levensloopbestendig met een slaap- en badkamer beneden en is een stuk makkelijker te onderhouden.”
Blijven wonen: ‘Ik woon nu centraal’
Hoewel Giny de situatie herkent, wil ze zelf graag – voorlopig – in haar huis in Bovensmilde blijven wonen. “Ik woon anders dan Mieke woonde. Wel vrijstaand, maar centraler en in het dorp”, legt ze uit. “Ik begrijp haar overwegingen heel goed, maar voor mij is het anders.” Ze geeft aan dat vooral de contacten in de buurt en haar activiteiten ervoor zorgen dat ze er graag blijft wonen. “Langer thuis blijven wonen heeft voor mij ook veel te maken met sociale contacten en mijn omgeving.”
Giny geeft aan nog fit te zijn, maar wel regelmatig na te denken over de situatie.
“Ik heb wel al wat dingen aangepast. Zo heb ik een wc op hoogte en geen drempels. De garage zou ik kunnen ombouwen tot een bad- en slaapkamer, maar een traplift is ook mogelijk”, vertelt ze. “Het is een lastig dilemma, maar zoals ik er nu naar kijk kies ik ervoor om hier te blijven wonen en wanneer nodig hulp aan huis in te schakelen.”
‘Wacht niet tot de nood aan de man is’
Welke keuze u ook maakt, volgens Giny en Mieke is één ding het belangrijkste: “Kijk niet alleen naar de woning, maar ook naar de omgeving en faciliteiten zoals winkels of een ontmoetingscentrum in de buurt. En voorkom dat je dingen pas moet regelen als het echt nodig is. Je kunt je niet overal, maar wel op heel veel voorbereiden. Ga niet pas aan de slag als de nood aan de man is”, geven ze mee. “Als je in een situatie komt waarin je meer afhankelijk wordt, ben je niet meer gemakkelijk in staat om dingen te regelen.”
Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Op onze website vindt u bijvoorbeeld per ruimte praktische tips bij een verbouwing. Ook vertellen we u graag meer over de financiële regelingen die er zijn.
Giny en Mieke zijn beide actief betrokken bij Platform Pouwer. Platform Pouwer maakt ouderenparticipatie mogelijk en zet inspraak van ouderen o.a. in Drenthe centraal. Lees er meer over in dit artikel.