woonvormen

Welke woonvorm past bij u? Dit zijn woonvormen voor speciale doelgroepen

1024 683 maryke

Als u op zoek bent naar een woongemeenschap, een woonzorgcentrum of een verpleeghuis, wilt u een plek vinden waar u zich thuis voelt. Misschien vindt u het ook fijn om te wonen met gelijkgestemden. Overal in het land bestaan woonvormen en verpleeghuizen voor specifieke groepen. Wat zijn de mogelijkheden?

Vooral in de grote steden zijn er speciale woongemeenschappen voor groepen met een bepaalde culturele achtergrond. Denk aan woongroepen voor mensen met een Chinese, Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, islamitische of hindoestaanse achtergrond. Er werken gediplomeerde zorgmedewerkers, die de taal van de doelgroep spreken en de culturele en religieuze kenmerken van de bewoners kennen. Er wordt gekookt volgens de voorkeuren en gewoonten van de bewoners. Een paar voorbeelden.

  • In verpleeghuis Anton de Komplein in Amsterdam wonen mensen met dementie van Surinaamse afkomst. Er wordt Surinaams gekookt, Surinaamse televisie gekeken en er worden Surinaamse feestdagen gevierd.
  • De Chinese belangenvereniging De Chinese Brug heeft een eigen ouderencomplex in Den Haag.
  • Voor Turkse ouderen is er het woonzorgcentrum Lâle in Breda.
  • Bij islamitisch zorgcentrum RaYan in Huizen en Naarden spreken de medewerkers Nederlands, Arabisch, Berbers en/of Turks. De keuken is er halal.

Voor Indische en Molukse ouderen zijn overal in Nederland eigen woonzorgcentra en verpleeghuizen, bijvoorbeeld Residentie Buitenzorg in Groningen, Rumah Kita in Wageningen, Nusantara in Bussum en Ugchelen en Raffy in Breda. Hier wordt Indisch eten afgewisseld met de Hollandse pot. Er is een toko (oosterse winkel) en er worden pasar malams (avondmarkten) gehouden. Meer woonvormen voor ouderen met een migratieachtergrond vindt u in dit overzicht.

Multicultureel

In multiculturele woonzorgcentra en verpleeghuizen wonen verschillende culturele groepen samen. De bewoners houden er rekening met elkaars achtergronden, geloof en gewoonten. De Schildershoek in Den Haag bijvoorbeeld heeft een mengeling van culturen waar mensen met verschillende nationaliteiten, ook de Nederlandse, met en naast elkaar wonen. Ook de niet-Nederlandse feestdagen worden er gevierd en met eten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende smaken. Er zijn gebedsruimtes en -diensten voor christenen, moslims en hindoestanen.

Ook het Wereldhuis in Boxtel is multicultureel. Er wonen mensen uit bijvoorbeeld Turkije en Marokko, Suriname en Indonesië en Nederland.

Roze 50+

Steeds meer woonzorgcentra en verpleeghuizen hebben aandacht voor mensen met verschillende seksuele geaardheden. De Roze Loper is een landelijk keurmerk voor homovriendelijke ouderenzorg en acceptatie van seksuele diversiteit. Een voorbeeld is locatie Rozeneiland van de Amsta Zorgorgansatie in Amsterdam. Lesbische vrouwen en homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen kunnen hier samenwonen op een manier die past bij hun verleden, gewoontes en geaardheid. Meer voorbeeld vindt u op de website van Roze Zorg.

Joodse identiteit

Het woonzorgcentrum Beth Shalom in het Amsterdamse Buitenveldert heeft een joodse identiteit. In de keuken en in de algemene ruimtes gelden Joodse regels en er is een sjoel (gebedshuis). Ook is er veel aandacht voor Joodse feestdagen en tradities. U kunt er in een eigen appartement wonen en er zijn afdelingen voor intensieve zorg. Er is ook een afdeling van het Sinai-centrum, waar ouderen met een psychotrauma worden behandeld.

Voor kunstenaars

In Laren staat het Rosa Spierhuis, een woon- en werkgemeenschap voor kunstenaars en filosofen. Het huis heeft zelfstandige appartementen en zorgeenheden voor mensen die veel zorg nodig hebben. Wonen en zorg staan er in het teken van het kunstenaarschap. Bewoners kunnen er hun leven lang blijven werken aan de kunst. Het gebouw heeft een eigen concert- en theaterzaal, een expositieruimte en een galeriecafé, waar bewoners en kunstenaars van buiten hun inspiratie kunnen delen met het publiek.

Voor antroposofen

In Bilthoven, Zeist en Houten heeft de antroposofische zorgorganisatie Warande zeven woonvestigingen. Iedereen kan hier terecht. Voor ouderen met een antroposofische levensvisie en mensbeeld is er het woonzorgcentrum Huize Valckenhof in Zeist. Hier wordt zorg verleend op antroposofische basis met aandacht voor lichaam, ziel en geest. Er worden antroposofische jaarfeesten gevierd, er is aandacht voor kunst en cultuur en het eten en drinken is zoveel mogelijk biologisch-dynamisch. In het Leendert Meeshuis in Bilthoven wonen mensen met dementie en een antroposofische identiteit.

Felixoord

Felixoord in Oosterbeek is het enige woonzorgcentrum speciaal voor vegetariërs. Zij kunnen hier beschermd en verzorgd wonen. Respect voor het milieu en dierenwelzijn zijn hier belangrijke waarden. De bewoners streven ernaar zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te leven. Uiteraard wordt er vegetarisch gegeten.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy