De Borgstee in Vledder

Inwoners van Vledder beginnen zelf een woonzorgcentrum voor dorpsgenoten

1024 683 maryke

Als langer thuis wonen niet meer mogelijk is, moet iemand in ieder geval in zijn of haar vertrouwde omgeving kunnen blijven. Met die gedachte in het achterhoofd kwamen inwoners van Vledder op het idee een eigen woonzorgcentrum te starten: De Borgstee.

De Borgstee is speciaal voor oudere inwoners die vanwege een (intensieve) zorgvraag niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Het woonzorgcentrum heeft zestien huur- en zestien koopappartementen en drie logeerkamers voor mensen die tijdelijke ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld na een operatie. De huurappartementen zijn voor mensen met een zorgindicatie (4 of hoger). Zorgorganisatie NNCZ biedt bewoners 7 dagen per week en 24 uur per dag zorg.

Verdrietige situaties verleden tijd

Wat De Borgstee extra bijzonder maakt, is dat het een initiatief van inwoners van Vledder zelf is. Al enige tijd zet Dorpsbelang Vledder zich in voor het verbeteren van de leefbaarheid in het dorp. Daarvoor voerde het gesprekken met zo’n driehonderd bewoners. Vaak kwam in die gesprekken hetzelfde punt naar voren: Vledder had geen verblijfsmogelijkheden voor oudere inwoners die – tijdelijk – niet meer thuis kunnen wonen.

“Dat kon eigenlijk niet in een dorp met zoveel ouderen”, legt Cees Hesse – voormalig voorzitter van Dorpsbelang Vledder – uit.

Oudere bewoners moesten verhuizen naar een verpleeg- of verzorgingstehuis buiten het dorp, soms zelfs op grote afstand van Vledder. Het leverde verdrietige situaties op. Inwoners moesten weg uit hun vertrouwde omgeving en echtparen moesten gescheiden van elkaar leven. Andere bewoners dachten alvast na over een verhuizing naar een groter dorp of een stad in de buurt om zo verzekerd te zijn van zorg. Dankzij De Borgstee is dat nu verleden tijd.

De Borgstee in Vledder

52 inwoners brachten 850.000 euro samen

Een woningbouwstichting en een zorgorganisatie hadden plannen voor het bouwen van een woonzorgcentrum, maar kregen het financieel niet rond. Daarom besloten verschillende inwoners er zelf voor te gaan. Ze verenigden zich in Onderdak Vledder, een stichting die verantwoordelijk is voor het beheer, de exploitatie en het onderhoud van De Borgstee.

Maar een woonzorgcentrum beginnen; dat gaat niet zomaar. Wat volgde waren gesprekken met tal van partijen. Banken gaven aan alleen te willen investeren als Onderdak Vledder ook eigen geld meebracht. Dus kregen inwoners de vraag of ze bereid waren een lening te verstrekken. Een spannende en directe vraag die kon rekenen op ontzettend veel positieve reacties. Uiteindelijk brachten 52 inwoners samen 850.000 euro bij elkaar. “Dat vind ik nog steeds heel bijzonder”, blikt Hesse jaren later terug. “Dat gevoel van naoberschap past bij Vledder.”

De Borgstee in VledderIn eigen omgeving blijven

Waar in andere woonzorgcentra nog weleens een winkeltje of een kapsalon te vinden is, hebben de initiatiefnemers er bewust voor gekozen om in De Borgstee geen extra faciliteiten aan te bieden. De reden? Bewoners kunnen in het dorp terecht voor boodschappen of daar een bezoekje brengen aan de kapper. Zo blijven ze onderdeel uitmaken van de gemeenschap.

Naast de vele inwoners, was de Triodos Bank bereid mee te financieren, net als de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Omdat De Borgstee een gasloos en energieneutraal gebouw is, sloot ook Energiefonds Drenthe zich aan. En zo werden de plannen werkelijkheid. Een eenvoudig traject was het niet, maar dankzij hun dorpsgenoten kunnen oudere inwoners van Vledder nu ook bij een intensieve zorgvraag in hun eigen omgeving blijven wonen.

Meer informatie over de Borgstee is hier te vinden.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy