Lang zult u wonen dementievriendelijk

Is Nederland voorbereid op eigen oude dag?

1024 683 maryke

Het blijkt uit landelijk publieksonderzoek van branchevereniging ActiZ dat ruim 80 procent van alle Nederlanders nog niets concreets geregeld heeft voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere nodig hebben.

Meer dan de helft van heel Nederland praat ook nooit met anderen over hun eigen oude dag. ‘Dit zijn aantallen om je letterlijk zorgen over te maken’, aldus ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘Door de oplopende vergrijzing en alle uitdagingen die de zorg nu al kent, moet elke Nederlander nu al nadenken over ouder worden.’

ActiZ is de branchevereniging van circa 400 zorgorganisaties, die met bijna 500 duizend medewerkers ruim 2 miljoen kwetsbare ouderen en chronisch zieken verzorgen en verplegen.

Uitstelgedrag

In het onderzoek valt op dat ruim een kwart van alle mensen het gesprek over ouder worden uitstelt. Vooral 50-plussers vertonen dit uitstelgedrag, terwijl zij wel erkennen dat het gesprek hierover belangrijk is. De motivatie van deze uitstellers: niet weten wat je nu al kan regelen om voorbereid te zijn op ouder worden. Ook vinden sommigen zichzelf nog te jong om daarmee bezig te zijn. Of men zegt: ‘Oud worden duurt nog zo lang, er kan nog heel veel veranderen in de tussentijd.’

Ruim 80% van alle Nederlanders heeft nog niks geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze mogelijk nodig hebben. Een percentage om je letterlijk zorgen over te maken. Anneke Westerlaken – voorzitter ActiZ

Levensloopbestendig wonen

Lang zult u wonen, de provincie Drenthe en ook de Drentse gemeenten delen deze zorgen. Ze zien dat het bij veel inwoners ontbreekt aan een handelingsperspectief. Maar ook aan kennis, inspiratie en informatie. Ze weten niet wat ze zelf kunnen regelen of bij wie hulp in te schakelen om voorbereid te zijn op het ouder worden.

Met Lang zult u wonen informeert de provincie Drenthe inwoners van 55+ over de mogelijkheden om hun woning veiliger en comfortabeler te maken met het oog op de toekomst. Zodat deze nog lang en prettig in hun huis kunnen blijven wonen.

“Het is heel verstandig op tijd na te denken over de vraag of uw huis ook in de toekomst voldoet aan uw wensen en behoeften. Maar ook om actie te ondernemen. Omdat het belangrijk is dat inwoners veilig en comfortabel ouder kunnen worden.” Aldus Maria Walters, directeur van Lang zult u wonen.

Ouder worden is een onderwerp waar veel mensen dus liever nog niet over nadenken, laat staan over praten. Maar wat de situatie ook is: langer zelfstandig (thuis) wonen brengt de nodige vragen en uitdagingen met zich mee.

Lang zult u wonen helpt

Lang zult u wonen geeft heel veel tips en adviezen en beantwoordt vragen. Veel inwoners kunnen namelijk zelf best wat uitdagingen oplossen en zich voorbereiden op hun oude dag. Denk aan het plaatsen van een toiletverhoger, wandbeugel, anti-slip-mat of het aanschaffen van ergonomische (tuin)gereedschappen. Allemaal mogelijkheden om een huis levensloopbestendiger te maken en hier langer en veilig te blijven wonen.

Soms zijn grotere bouwkundige of technische aanpassingen nodig om een huis geschikt te maken. Denk aan het plaatsen van een traplift of een in hoogte verstelbaar keukenblad. In meerdere gemeenten in Drenthe kunnen inwoners in aanmerking komen voor een zogenaamde Blijverslening of Verzilverlening om deze aanpassingen te financieren.

Veel Drentse organisaties helpen oudere inwoners bij het veilig en comfortabel wonen. Zij hebben projecten, organiseren activiteiten en bieden diensten die voor u interessant kunnen zijn. Lang zult u wonen heeft ze voor u op de kaart gezet.

Ontdek hier meer tips en adviezen en handige ideeën per ruimte in uw huis.

Het gehele artikel op de website van ActiZ lees je hier >>

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy