inbraakmethodes

De Wolden maakt woningsplitsing eenvoudiger; iets voor u?

1024 683 maryke

Misschien wilt u graag thuis blijven wonen, maar wordt uw huidige woning te groot. Woningsplitsing kan dan een oplossing zijn. In veel gemeenten mag dit echter niet zomaar. Gemeente De Wolden maakt het nu op een laagdrempelige manier mogelijk. Maar wat is woningsplitsing precies? En wat mag er wel en wat niet? In dit artikel lichten we het graag toe.

Bij woningsplitsing creëert u in een bestaande woning meerdere zelfstandige woningen. Een zelfstandige woning heeft een eigen keuken, badkamer en wc. Simpel gezegd moet ieder huishouden zichzelf kunnen redden.

Huis te groot of mantelzorg?

Het splitsen van een woning kan in verschillende situaties interessant zijn, bijvoorbeeld als u nu prettig woont, maar uw huis te groot wordt. Door uw woning te splitsen kunt u in uw eigen woning blijven wonen. Daarnaast is woningsplitsing ideaal als u – in de toekomst – zorg nodig hebt. Door uw woning op te delen in meerdere zelfstandige woningen kan uw mantelzorger bij u komen wonen. Het kan natuurlijk ook andersom: u gaat wonen bij de persoon waarvan u mantelzorg krijgt.

Heeft u op dit moment nog geen zorg nodig, maar in de toekomst wel? Ook dan kunt u nu al aan de slag. Een mantelzorgwoning zonder medische indicatie heet een pre-mantelzorgwoning. Hierin mag u al wonen voordat u echt hulp nodig hebt.

Niet overal toegestaan

Woningsplitsing is echter niet in iedere gemeente toegestaan. Om een woning toch te kunnen splitsen in meerdere woningen is minimaal een omgevingsvergunning nodig en soms ook een wijziging in het bestemmingsplan. Zo’n vergunning krijgt u niet altijd. Dat heeft meerdere redenen. Een woning is bijvoorbeeld niet groot genoeg of er wordt gevreesd voor (meer) overlast. Immers hoe meer mensen ergens wonen, hoe groter de kans op overlast.

Woningsplitsing in De Wolden

De gemeente De Wolden heeft vanaf juni 2022 verschillende regels vastgesteld voor woningsplitsing binnen de bebouwde kom. Hiervoor is slechts een vergunning nodig. Het bestemmingsplan hoeft dus niet gewijzigd te worden. Door woningsplitsing mogelijk te maken hoopt de gemeente De Wolden ervoor te zorgen dat bestaande woningen beter aansluiten bij de actuele woonbehoefte. Ook hoopt ze zo tegemoet te komen aan woonwensen waarbij mantelzorg – in de toekomst – een rol speelt.

Er is wel een aantal voorwaarden. Zo komen alleen hoofdgebouwen en woningen in aanmerking voor de regeling en dus geen bedrijfsgebouwen of vrijstaande bijgebouwen. Ook moet iedere woning minimaal 55 m2 groot zijn en minstens twee parkeerplaatsen hebben.

Meer weten?

Woont u in de gemeente De Wolden? Neem dan telefonisch contact op met via 14 0528 of bezoek het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat 2 in Zuidwolde. Voor beleidsmakers is dit document wellicht interessant: Hier vindt u meer informatie over het nieuwe beleid.

Als u in één van de andere Drentse gemeentes woont, raden wij u aan om te informeren bij uw gemeente wat mag. Het splitsen van een woning zonder vergunning is namelijk illegaal en zelfs strafbaar. Onderzoek de mogelijkheden dus goed.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy