seniorenmakelaar Lang zult u wonen

Seniorenmakelaar helpt ouderen op woningmarkt

1024 683 maryke

Op 10 juni 2023 stond er een pakkend artikel in de Volkskrant. Jurre van den Berg schreef ‘De ‘seniorenmakelaar’ versoepelt de roestige doorstroom van ouderen op de woningmarkt. Ouderen stromen moeizaam door op de woningmarkt. Soms omdat ze niet willen verkassen, soms omdat ze niet weten waar te beginnen. De seniorenmakelaar in Assen probeert te helpen.’

Een thema dat volledig aansluit bij ons platform. Het artikel is uitsluitend voor abonnees, daarom hebben wij er een korte samenvatting van gemaakt. Het volledige artikel is hier te vinden >>

Het doorstromen van ouderen op de woningmarkt blijkt vaak een lastig proces. Sommige ouderen willen niet verhuizen, terwijl anderen simpelweg niet weten waar te beginnen. Om dit probleem aan te pakken, is er in Assen een seniorenmakelaar in actie gekomen die ouderen helpt bij dit proces.

Hennie Arends, een seniorenmakelaar bij woningbouwcorporatie Actium, heeft als taak ouderen te begeleiden die ofwel langer in hun huidige woning willen blijven wonen, of juist willen verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Sinds ze anderhalf jaar geleden begon, heeft ze al zo’n vierhonderd gesprekken gevoerd, waarvan er vijftig succesvol hebben geleid tot verhuizingen. Dit toont aan dat er duidelijk veel behoefte is aan dit soort ondersteuning.

Het initiatief voor de seniorenmakelaar is ontstaan uit een samenwerking tussen woningbouwcorporaties, zorgorganisaties en de gemeente Assen. Deskundigen hebben al geruime tijd gewezen op het gebrek aan doorstroom van senioren op de woningmarkt, wat mogelijk een groter probleem vormt dan het daadwerkelijke tekort aan woningen. Veel ouderen blijven namelijk te lang in te grote huizen wonen.

De veranderende samenstelling van de samenleving draagt bij aan dit probleem. Mensen gaan tegenwoordig niet meer automatisch op hun 65e naar een verzorgingstehuis, en de verwachting is dat het aantal tachtigplussers de komende jaren zal verdubbelen tot 4 miljoen. Dit toont de urgentie van een goede verdeling van woonruimte, die ook in Assen schaars is.

Sommige ouderen zijn erg gehecht aan hun huidige woning en willen er niet uit, zelfs als het eigenlijk niet meer praktisch is. Maar er is ook een aanzienlijke groep die wel openstaat voor een verhuizing, maar worstelt met het beperkte aanbod. Dit bevestigt de noodzaak van de seniorenmakelaar.

Het proces van verhuizen is voor veel ouderen zowel emotioneel als praktisch complex, en daarom kan ondersteuning geen overbodige luxe zijn. Het vinden van een nieuwe woning die voldoet aan hun behoeften en wensen is een belangrijke stap. De seniorenmakelaar staat ouderen bij in dit proces, helpt hen navigeren door de digitale wereld en biedt advies en begeleiding.

De inzet van seniorenmakelaars en de ontwikkeling van geschikte woningen zijn cruciaal om de doorstroom van ouderen op de woningmarkt te bevorderen.

Lees ook het interview met Tonnie Doornbos (78) uit Assen. Hij voelt zich de koning te rijk op zijn nieuwe stek. Bij zijn zoektocht naar een geschiktere woning kreeg ook hij hulp van seniorenmakelaar Hennie Arends.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy