Senioren smartphone

Een seniorensmartphone, handig of niet?

1024 683 maryke

Een seniorensmartphone is een eenvoudige smartphone. U kunt ermee bellen, berichten sturen en apps gebruiken op een makkelijke manier. Maar er zijn nog meer verschillen tussen een gewone smartphone en een seniorensmartphone. Wanneer is een seniorensmartphone handig en wanneer niet? Wij zochten het voor u uit.

Een seniorensmartphone is makkelijker te bedienen dan een gewone smartphone. Ook hebben seniorensmartphones vaak andere mogelijkheden dan gewone smartphones. Dit zijn de belangrijkste kenmerken.

  • De smartphone heeft minder mogelijkheden, dus u hoeft minder te kiezen.
  • De knoppen zijn groter en dus makkelijker te gebruiken.
  • U kunt de grootte van de plaatjes aanpassen.
  • U kunt eenvoudig de grootte van de tekst aanpassen.
  • U kunt het contrast aanpassen, waardoor tekst en beeld scherper worden.
  • Er zijn extra functies voor persoonlijke veiligheid, zoals een SOS-knop. In geval van nood waarschuwt u daarmee snel familie en/of hulpdiensten.

Wat is het verschil tussen een seniorensmartphone en een seniorenmobiel?

Met een smartphone voor senioren kunt u op internet. Op de seniorensmartphone kunt u dus ook apps gebruiken, zoals WhatsApp en Buienradar. Een seniorenmobiel heeft geen internet. Met een seniorenmobiel kunt u alleen bellen en sms’en.

Waarom zou ik kiezen voor een seniorensmartphone?

Heeft u weinig ervaring met smartphones, dan kan het een goed idee zijn om voor een seniorensmartphone te kiezen. U kunt daarmee wel apps gebruiken, zonder dat u in de war raakt van allerlei mogelijkheden die u toch niet gebruikt. U kunt ook hulp krijgen bij het instellen van de smartphone. Leveranciers van seniorensmartphones hebben meestal een goed bereikbare helpdesk.

Ook de SOS-knop kan een reden zijn om voor een seniorensmartphone te kiezen. Het kan een veilig gevoel geven om met één druk op de knop iemand te kunnen bellen in geval van nood.

Waar moet u op letten als u een seniorensmartphone gaat kopen?

De volgende zaken zijn belangrijk:

  • De opslagruimte. De opslagruimte bepaalt hoeveel apps, spelletjes, foto’s en filmpjes u op het toestel kunt hebben. Gebruikt u maar weinig apps en slaat u weinig foto’s en filmpjes op? Dan is 16 of 32 GB opslagruimte genoeg. Wilt u meer doen met uw seniorensmartphone? Kies dan een model met meer opslag. U kunt vaak ook een extra geheugenkaart kopen. Daarmee breidt u de opslagruimte van uw telefoon uit.
  • Het aantal camera’s. Seniorensmartphones hebben meestal een camera aan de voorkant en aan de achterkant, net als gewone smartphones. De camera aan de voorkant gebruikt u voor beeldbellen. De kwaliteit van de camera’s verschilt per model. Dat is iets om op te letten als u het belangrijk vindt om goede foto’s te kunnen maken en veel wilt beeldbellen.
  • De grootte van het beeldscherm. Seniorensmartphones hebben meestal een vrij groot beeldscherm. Dat is fijn, want dat maakt het makkelijker om de telefoon te gebruiken. Een groot beeldscherm is extra belangrijk als u niet zo’n vaste hand heeft. Maar een grote telefoon kunt u minder makkelijk bewaren in een jaszak of broekzak. Dat is iets om over na te denken.

Waar moet u op letten als u slechthorend bent?

Als u een hoortoestel gebruikt, kan het handig zijn om uw hoortoestel te bedienen met een app op uw smartphone. U moet hiervoor een verbinding kunnen maken tussen uw smartphone en uw hoortoestel. Niet alle smartphones gaan goed samen met alle hoortoestellen. Het is dus belangrijk om een smartphone te kiezen die past bij uw hoortoestel.

Waar moet u op letten als u slechtziend bent?

Gewone smartphones hebben verschillende extra’s die het voor slechtzienden makkelijker maken om het apparaat te bedienen. U kunt bijvoorbeeld laten voorlezen wat er op uw scherm staat. U kunt de letters groter maken en u kunt uw camera als vergrootglas gebruiken. U heeft hiervoor niet per se een seniorensmartphone nodig. Wilt u toch graag een seniorensmartphone? Let er dan op dat de telefoon deze hulpmiddelen in ieder geval heeft.

Uw eigen smartphone als seniorensmartphone

Heeft u al een smartphone maar vindt u het lastig om die te gebruiken? Alle gewone smartphones hebben een ‘eenvoudige modus’. In deze stand zijn de plaatjes op het scherm groter en staan er minder apps op het beeldscherm. De smartphone wordt daardoor veel overzichtelijker. U kunt er ook voor kiezen om alleen de apps die u gebruikt op uw beeldscherm te laten zien. Weet u niet hoe u de ‘eenvoudige modus’ inschakelt? Loop dan eens binnen bij een elektronicazaak of een speciaalzaak in telefonie. Vaak helpen ze u daar graag verder.

Wat kost een seniorensmartphone?

De prijzen voor een seniorensmartphone verschillen sterk, net als bij gewone smartphones. Vooral de opslagruimte en de kwaliteit van de camera bepalen de prijs. U koopt een seniorensmartphone vanaf ongeveer 200 euro (2023).

Waar koopt u een seniorensmartphone?

Online vindt u verschillende webwinkels die seniorensmartphones verkopen. U kunt ook naar een echte winkel gaan. Grote elektronicazaken en telefoonwinkels verkopen ook smartphones. Meer informatie over de aankoop van een smartphone vindt u op de website van SeniorWeb

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Image by gpointstudio on Freepik

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy