10 tips voor een mooie en veilige badkamer

1024 536 admin

Een nieuwe badkamer is een droom van velen. Heeft u plannen om uw badkamer te renoveren? Dan is dit het ideale moment om slimme investeringen te doen waar u ook over tien of twintig jaar nog van kunt genieten. We zetten als Lang zult u wonen tien tips voor uw nieuwe badkamer op een rijtje voor een zo veilig én mooi mogelijk resultaat.

1. Ga voor de inloopdouche

De douchebak komen we in nieuwe badkamers nauwelijks meer tegen. En dat is maar goed ook. Douchebakken met een hoge opstap hebben al voor veel valongevallen in huis gezorgd. Heeft u nog een badkamer met zo’n hoge opstap of drempel bij uw douche. Of moet u in uw bad stappen om te douchen? Dan is dat misschien zelfs de reden om werk te maken van een nieuwe badkamer. De inloopdouche is dan niet alleen een mooi, maar ook een veilig alternatief. Het ziet er fraai en strak uit en u heeft geen hoogteverschillen meer in uw badkamer waardoor u direct het risico vermindert op struikelen of uitglijden in de badkamer.

2. Plaats de kraan naast de douchekop

In de meeste badkamers zit de kraan direct onder de douchekop. Eigenlijk is dat vreemd en heel onpraktisch. Want zodra u de kraan opent, wordt u nat. En als u geen thermostaatkraan heeft kan het water te heet of juist heel koud zijn. Veel handiger is het om de kraan een eindje van de douchekop af te plaatsen. Bijvoorbeeld aan één van de zijwanden. Als u kinderen of kleinkinderen heeft die u helpt bij het douchen, is dat een stuk eenvoudiger. Maar ook als u zelf ouder wordt en zorgverleners komen u helpen, is het prettig om de kraan op iets meer afstand te kunnen bedienen. Een klein handigheidje om nu al aan te brengen in overleg met uw installateur. Als uw nieuwe badkamer eenmaal klaar is zult u dit namelijk niet zonder extra kosten en breekwerk kunnen realiseren.

3. Installeer een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan heeft temperatuurblokkering waarmee u de kans op verbranding verkleint door een te hete douche. U stelt de temperatuur van de kraan in op een vaste temperatuur, bijvoorbeeld 38 graden. Zo voorkomt u dat iemand zich kan verbranden wanneer de kraan wordt aangezet. Een thermostaatkraan wordt vaak aangeraden als er kleine kinderen in huis zijn. Maar ook bij ziektebeelden als dementie beperkt u het risico op ongelukken. Wilt u nog een stapje verder gaan, dan kunt u ook een kraan in uw nieuwe badkamer laten plaatsen met zogenaamde cool touch-technologie. Hiermee wordt ook de kraan zelf nooit heet.

4. Overweeg een zitplek in uw douche

Een zitplek in uw douche. Niet iets waar u misschien direct aan denkt bij uw nieuwe badkamer. Maar zeker iets om te overwegen. Als uw balans iets minder goed is of wordt, kan een zitplek voor extra veiligheid en zelfredzaamheid zorgen. Maar ook als u een keer een blessure oploopt waardoor u minder mobiel bent, kunt u zichzelf nog prima redden onder de douche. U kent de zitplek in de douche misschien als de douchestoel, maar het leuke is dat zo’n zitplek ook nog eens heel mooi kan zijn. Als u toch al gaat verbouwen is het een kleine moeite om ruimte voor een ‘zitbankje’ te maken. Bekijk voor een voorbeeld van zo’n mooie zitruimte in de douche ook de video die we als Lang zult u wonen maakte met een badkamerspecialist.

 

5. Zorg voor voldoende grip en houvast

Vaak gebeuren er ongelukken tijdens het douchen omdat we uitglijden of uit balans raken en ons nergens aan kunnen vasthouden. Als u een douche heeft met een glijstang, kunt u kiezen voor een extra stevige doucheglijstang. U heeft dan een wandsteun die eruit ziet als een doucheglijstang. Een charmante en veilige oplossing. Uiteraard kunt u ook kiezen voor de standaard wandbeugels. Deze zijn er tegenwoordig ook in allerlei mooie en luxe uitvoeringen. Laat beugels die bedoeld zijn voor uw veiligheid en houvast goed monteren en vastzetten door de vakman of specialist. Beugels die u moet bevestigen met plakstrips bieden kunnen loslaten en daardoor juist onveilig zijn.

6. Voorkom gladde vloeren en tegels

Badkamervloeren kunnen verraderlijk glad worden en zijn vaak boosdoener van vervelende valpartijen. Houd bij de keuze voor de vloer van uw nieuwe badkamer daarom rekening met de stroefheid van de vloer. Dat betekent niet dat u per se antisliptegels moet kiezen, er zijn tegenwoordig ook sprays en coatings op de markt waarmee u in een handomdraai een gladde vloer verandert in een stroeve vloer. Informeer in ieder geval specifiek naar de veiligheid van de vloer die u kiest of naar de mogelijkheden om de door u gekozen vloer stroever te maken. Ook bestaande badkamervloeren kunt u met antislipsprays of coatings behandelen.

7. Kies voor ruimte onder de wastafel

U kunt kiezen voor een badkamermeubel met bergruimte onder de wastafel. Dat is op zich praktisch en u kunt dingen makkelijk uit het zicht leggen. Maar als u in de toekomst wilt of moet zitten voor de wastafel omdat u (tijdelijk) wat minder mobiel bent, dan kunt u ook een zwevende wastafel plaatsen. Dit kan er niet alleen heel strak en mooi uitzien, u houdt ruimte vrij onder de wastafel voor een (rol)stoel. Zo kunt u zittend uw make-up doen, uw haren kammen of uw tanden poetsen. Houd er ook rekening mee dat de spiegel niet te hoog hangt bij dit scenario. Er zijn tegenwoordig ook in hoogte verstelbare wastafels verkrijgbaar. Handig voor later, maar ook voor (klein)kinderen in huis.

8. Wees voorzichtig met badmatten

Badmatten kunnen decoratief zijn en lekker warm aan uw voeten. Maar u zou niet de eerste zijn die door een badmat ten val komt. De badmat kan verschuiven waardoor u een uitglijder maakt. Het beste advies als het gaat om veiligheid: neem afscheid van badmatten. Of zorg dat er antislipmateriaal onder ligt zodat de badmat niet kan verschuiven als u er op gaat staan. Gaat u de badkamer grondig renoveren? Dan kunt u natuurlijk ook overwegen om vloerverwarming aan te brengen. In de badkamer kiezen de meeste mensen voor elektrische vloerverwarming, omdat u het dan in de badkamer behaaglijk warm kunt maken zonder dat u direct overal de verwarming hoger moet zetten.

9. Vraag advies aan de specialist

Als u een installateur of badkamerspecialist inschakelt voor uw nieuwe badkamer, informeer dan specifiek naar de mogelijkheden om uw badkamer zo veilig, comfortabel en praktisch mogelijk in te richten. Ook met het oog op de toekomst. De meeste vakmensen zullen u hier graag over adviseren. Vaak zijn er mogelijkheden die u misschien (nog) niet kent of ze geven u tips waar u zelf niet aan gedacht zou hebben. Ook in de bouwmarkt kunt u vragen naar producten en toepassingen in de badkamer die de veiligheid vergroten. Gaat u zelf aan de slag, vraag dan nadrukkelijk naar goede montage-instructies. Van bijvoorbeeld de eerder genoemde wandbeugels is bekend dat deze niet altijd goed en stevig genoeg gemonteerd worden.

10. Informeer naar financiële regelingen

Aan een nieuwe badkamer hangt een prijskaartje. De overheid stimuleert dat u preventieve maatregelen treft om uw woning te verbeteren en levensloopbestendig te maken. In sommige Drentse gemeenten zijn er financiële regelingen die de financiering van uw woningverbetering mogelijk maken, zoals de Blijverslening of Verzilverlening.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy