Tips van de buurtbemiddelaar

1024 536 maryke

Als u in een flat of rijtjeshuis woont, is de kans groot dat u uw buren af en toe hoort. Normale geluiden van de buren horen erbij, zoals spelende kinderen of overdag stofzuigen. Maar soms zorgen buren voor overlast, bijvoorbeeld met harde muziek laat op de avond of door verbouwingsgeluiden vroeg in de ochtend. Wat kunt u doen als u overlast heeft? En wat kunt u beter laten? Bente London, directeur van buurtbemiddelingsorganisatie BeterBuren regio Amsterdam, geeft tips wat u kunt doen bij overlast.

Wacht niet te lang

“Ga bij overlast met de buren praten en wacht daar niet te lang mee”, adviseert London. “Doe dat niet als de stoom uit uw oren komt. Ga ook niet schreeuwen. Bel bij de buren aan als u kalm bent. Bespreek op een rustige manier waar u precies last van heeft. Bedenk hoe u zelf aangesproken wilt worden. Spreek uw buren op die manier aan. Vertel waarom u last heeft en wat de overlast met u doet. Dat vergroot het begrip bij de buren. Zeg niet tegen de buren wat ze moeten doen. Het is beter om de buren te vragen hoe u het probleem samen kunt oplossen.” London wijst erop dat een emotioneel gesprek snel kan leiden tot ruzie. “Dan gaat bij de buren de deur natuurlijk dicht en bereikt u niets.”

Zeg precies wat u bedoelt

London adviseert om zo duidelijk mogelijk te vertellen wat het probleem is. “Soms zeggen mensen dat de buren altijd lawaai maken, terwijl het dan maar een paar keer gebeurd is. Door alles bij elkaar op te tellen, wordt het probleem steeds groter. Dat maakt het moeilijk om rustig en helder te blijven. Het is beter om precies aan te geven wanneer u precies overlast had.”

Vraag u ook af waarom u ergens last van heeft. London: “Misschien wonen de bovenburen er sinds kort en hebben ze nog geen viltjes onder de stoelpoten. Of misschien is de buurman slechthorend en zet hij daarom de televisie harder. Zeg dan niet dat hij herrie maakt, maar dat zijn televisie hard staat en dat u kunt horen naar welke programma’s hij kijkt.”

Leer uw buren kennen

Het is belangrijk dat u uw buren rustig aanspreekt bij overlast, maar doe dat niet als u de buren nog niet kent, benadrukt London: “Leer elkaar eerst kennen, weet wie de buren zijn en weet van elkaar waar u rekening mee moet houden. Spelende kinderen zijn minder vervelend als u de buren kent. U spreekt ze ook makkelijker aan als u last van de kinderen heeft, bijvoorbeeld omdat er visite is of omdat u een online vergadering heeft. Als u de buren kent, is het ook makkelijker te vragen of zij bijvoorbeeld de barbecue achter in de tuin willen zetten en niet onder uw raam.”

London adviseert om het contact met de buren goed te onderhouden. “Doe meer dan alleen maar gedag zeggen. U hoeft hiervoor echt geen dikke vrienden te worden en iedere week bij elkaar op de koffie te gaan. Vind daarin een goede tussenweg.”

Niet erger maken

London geeft tips om het probleem niet uit de hand te laten lopen. “Probeer het probleem zo klein mogelijk te houden. Betrek er geen andere mensen bij. Probeer eerst zelf met de buren tot een oplossing te komen. Als u de politie inschakelt, wordt het conflict harder. U kunt een brief sturen, maar zeker geen boze brief. Dat werkt niet. We hebben het wel meegemaakt dat mensen kattenpoep door de brievenbus gooien omdat de kat van de buren in de tuin poept. Dat is een vorm van communicatie, maar het lost de overlast niet op. Sommige mensen hebben putten in het plafond, omdat ze vaak met de bezemsteel tegen het plafond bonken. Dat heeft geen nut. De buren trekken zich er niets van aan en zelf zit u met een beschadigd plafond. Het maakt de zaak alleen maar erger.”

Kijk ook naar uzelf

Nog een laatste tip van London: “Kijk ook naar uw eigen gedrag. U kunt zelf ook de buren irriteren, zonder dat u het merkt. Schuivende stoelen kunnen hinder veroorzaken bij de benedenburen. Of misschien heeft u een hond die blaft als u niet thuis bent. Houd er rekening mee dat de buren ook last van u kunnen hebben.”

Buurtbemiddeling

Lukt het niet om er samen met de buren uit te komen? Of wil de persoon die overlast geeft niet praten? Dan kan buurtbemiddeling een goede oplossing zijn. In negentig procent van alle gemeenten is er buurtbemiddeling. Iedere organisatie heeft getrainde buurtbemiddelaars die bemiddelen tussen buren, om samen tot een oplossing te komen bij overlast. London: “Doe dit zo vroeg mogelijk, dus voordat er een ernstige ruzie ontstaat. Twee bemiddelaars gaan eerst op huisbezoek bij u en bij uw buren. Ze horen graag van allebei de kanten wat het probleem is. Daarna wordt u uitgenodigd voor een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein onder leiding van de bemiddelaars. Als beide buren aan tafel zitten, is de grootste hobbel eigenlijk al genomen. De buren horen elkaars verhaal en krijgen meer begrip voor elkaar. Zo’n zeventig procent van de burenruzies lossen we op die manier op. Soms moeten we daarvoor alles uit de kast halen, soms is één gesprek met de melder of overlastgever al voldoende.”

Meer tips om op een effectieve manier met de buren in gesprek te gaan vindt u op de website datismakkelijkpraten.nl.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy