Als u een rolstoel nodig heeft, zijn er waarschijnlijk ook aanpassingen nodig in uw woning. Misschien kunt u het huis waar u woont geschikt maken, maar als dat niet kan of als u graag ergens anders wilt wonen, hoe vindt u dan een geschikte woning? Dat kan soms lastig zijn. Er zijn niet altijd genoeg woningen beschikbaar en iedere gemeente heeft eigen regels voor het toewijzen van de woningen. Dit is wat u moet weten.
Hoe vind ik een geschikte huurwoning?
U kunt de gemeente vragen om een indicatie voor een aangepaste woning. De gemeente bepaalt na overleg met u of u hier recht op heeft. Met deze indicatie komt u in aanmerking voor een aangepaste woning. U kunt deze woning zoeken op dezelfde manier als u een gewone huurwoning zoekt in uw gemeente. Vraag uw gemeente waar u kunt zien welke woningen er beschikbaar zijn.
Heeft u een huurwoning op het oog of krijgt u een huurwoning toegewezen, dan kunt u ook samen met de gemeente onderzoeken of u deze eenvoudig kunt aanpassen. Kan dit, dan kunt u voor deze aanpassingen een vergoeding aanvragen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De regels verschillen echter per gemeente en als er een goedkopere oplossing is, dan kiest de gemeente daarvoor.
Hoe kan ik een geschikt koophuis vinden?
De website Funda.nl heeft daar een handig hulpmiddel voor. Vul de gemeente en de prijsklasse in waarin u zoekt en klik op Zoeken. Daarna kunt u aan de linkerkant van de pagina filters instellen. Zo kunt u onder ‘Toegankelijkheid’ een vinkje zetten voor ’aangepaste woning’ en ‘gehandicaptenwoning’ om geschikte woningen te zien.
Vindt u een leuke koopwoning die nog niet volledig is aangepast? Dan kunt u deze woning ook zelf laten aanpassen en rolstoelgeschikt laten maken. Ook hiervoor kunt u een aanvraag voor noodzakelijke veranderingen indienen bij de Wmo.
Wie kan mij helpen bij het vinden van een geschikte woning of het aanpassen van een woning?
De Wmo-consulent van de gemeente kan u helpen met het vinden van oplossingen. Gemeenten hebben ook onafhankelijke cliëntondersteuners. Zij kunnen u informatie geven en adviseren, maar ook ondersteunen bij het gesprek met de Wmo-consulent. Deze hulp is gratis.
Een ergotherapeut kan u adviseren welke aanpassingen nodig zijn. Ergotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Hoe kan ik een woning geschikt maken?
Een rolstoelvriendelijk huis heeft geen drempels. zijn. Het kan ook erg handig zijn als u deuren en ramen elektrisch kunt openen en sluiten. Alle deuren in huis moeten breed genoeg zijn om er met de rolstoel doorheen te kunnen. Dat betekent minimaal 85 centimeter breed.
Met een aantal aanpassingen kunt u ook de keuken gebruiken. Zorg bijvoorbeeld voor een keukenblok met ruimte voor de rolstoel eronder. Voor de badkamer kunt u denken aan een inloopdouche met een douchezitje en beugels. Een verhoogd toilet maakt het makkelijker om zelfstandig naar het toilet te gaan. Verder kan een traplift noodzakelijk zijn. Ten slotte kan het handig zijn om bepaalde apparaten te bedienen met uw smartphone of met spraakbesturing.
Mag ik ook aanpassingen doen in een huurwoning?
Ook in een huurhuis kunt u aanpassingen doen. Huurders mogen zonder toestemming van de verhuurder veranderingen aanbrengen die de verhuurder ‘zonder noemenswaardige kosten’ ongedaan kan maken. Zijn de aanpassingen ingrijpend, vraag dan vooraf toestemming.
Heeft u voor de veranderingen een vergoeding gekregen van de gemeente? Dan heeft u meestal geen toestemming meer nodig van de verhuurder. Vertel uw verhuurder wel wat u van plan bent, zodat hij zijn mening kan geven over de aanpassingen.
Wie betaalt mee als ik mijn woning wil aanpassen?
Voor een woningaanpassing kunt u een vergoeding aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Een Wmo-consulent beoordeelt of u recht heeft op een vergoeding. Iedere gemeente heeft hiervoor eigen regels. Als er meer oplossingen mogelijk zijn, wordt de goedkoopste oplossing vergoed. Krijgt u een vergoeding voor een woningaanpassing, dan kan de gemeente een eigen bijdrage vragen.
Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan moet u voor vergoeding van woningaanpassingen ook bij de gemeente zijn, maar u hoeft dan geen eigen bijdrage te betalen aan de gemeente. Sommige hulpmiddelen en aanpassingen worden vergoed door de zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekering om meer informatie.
Wie betaalt mee als ik moet verhuizen?
Als u naar een rolstoelgeschikte woning verhuist, kunt u misschien een verhuiskostenvergoeding van de gemeente krijgen. Dit geldt voor huurders en voor huiseigenaren. De bedragen die beschikbaar zijn verschillen per gemeente.
Voor een verhuiskostenvergoeding uit de Wmo gelden allerlei voorwaarden. Zo moet er een medische noodzaak zijn en de beperkingen moeten langdurig zijn. Het is belangrijk dat u de vergoeding aanvraagt voordat u de huur opzegt of uw woning verkoopt. Een verhuiskostenvergoeding krijgt u alleen als u naar een zelfstandige woning verhuist. Vraag bij uw gemeente of er nog andere voorwaarden gelden.
Wat moet ik doen als ik uit een aangepaste huurwoning vertrek?
Aanpassingen die zonder noemenswaardige kosten kunnen worden verwijderd, mag u laten zitten.
Heeft u bijvoorbeeld een aangepaste keuken of een traplift laten plaatsen? En heeft u hiervoor een vergoeding van de gemeente en/of toestemming van de verhuurder gekregen? Dan hoeft u de aanpassing niet ongedaan te maken als u verhuist. De verhuurder kan u niet verplichten om de woning in de oorspronkelijke staat terug te brengen of een vergoeding te betalen. Als het mogelijk is, mag u een aanpassing die u zelf heeft betaald ook meenemen. U moet de woning wel onbeschadigd achterlaten.
Wat doet het met de waarde van mijn huis als ik het rolstoelvriendelijk heb gemaakt?
Heeft u een seniorenwoning aangepast, dan kan dit de waarde verhogen. Bij een eengezinswoning kan het de waarde juist verlagen. Wat aanpassingen met de waarde van een woning doen, is afhankelijk van het type woning, de ligging van de woning en de vraag uit de markt.
Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.